1. Naturoplevelser i Nordjyllands ørken: Råbjerg Mile

250.000 mennesker besøger hvert år denne naturoplevelse i Nordjylland, og det er ikke uden grund.

Den store vandreklit, milen, er 300-400 år gammel og flytter sig tyve meter om året. Det er ret usædvanligt, at et helt naturområdet flytter sig så meget på et enkelt år, men igen, der er jo tale om en vandreklit, så det er ikke så overraskende, at den vandrer. Råbjerg Mile er fredet.

Råbjerg Mile kan ikke sammenlignes med nogen anden naturoplevelse i Danmark. Her føles naturen virkelig stor, og mennesket helt lille. Det højeste punkt er 40 meter over havets overflade, og milen består af 3,5 millioner kubikmeter sand. Det er derfor ikke helt hen i vejret at kalde Råbjerg Mile for Danmarks Ørken.

Foto: Cecilie Haugaard

En ørken fuld af liv i Nordjylland

I det sandede område kan du måske være heldig at se spor fra strandtudser, salamandere, hugorme og forskellige fugle og insekter. Engang var der mange aktive vandreklitter i Danmark, i dag er der kun Råbjerg Mile tilbage, de andre er enten tilplantet eller røget i havet.

Det er ikke svært at komme til Råbjerg Mile, du kan tage lokalbanen til Hulsig Station og gå derfra. Der er også mange parkeringsmuligheder tæt ved milen. I bil tager det kun omkring en times tid at køre fra Aalborg. Når du alligevel er deroppe af, så kan du ligeså godt tage et smut til Grenen i Skagen, som er endnu en vild naturoplevelse i Nordjylland. Du kan læse om Grenen herunder.


2. Naturoplevelser på toppen af Nordjylland: Grenen i Skagen

På Nordjyllands øverste spids møder Kattegat og Skagerrak hinanden. Her kan du få nye vilde naturoplevelser i Nordjylland hver eneste gang, du er på besøg. Havet former og skaber nemlig landskabet. Grenen i Skagen vil derfor aldrig se helt ens ud.

Det er en helt særlig naturoplevelse at stå på Grenen, fordi du kan dyppe fødderne i Kattegat og Skagerrak på en og samme tid.

Kigger du op, er der stor sandsynlighed for at se en rovfugl eller to. Mere end 20 forskellige rovfugle lægger nemlig vejen forbi Skagen i et af Nordeuropas største fugletræk om foråret.

I 2007 er et landareal på 670 hektar af Grenen i Skagen og et omliggende havområde på 1.000 hektar blevet fredet.

Foto: Dennis Lundby

En hurtigt voksende naturoplevelse i Nordjylland

I gennemsnit vokser Grenen 6-8 meter om året. Enkelte år er den vokset mere end 10-12 meter. Det er ikke små mængder sand, der skal til sådan et vokseværk.

Havets strøm transporterer hvert år i gennemsnit 800.000 kubikmeter sand og grus frem til Grenen. Det svarer rundt regnet til lasten i 80.000 fyldte lastbiler, der kunne nå fra Skagen til Berlin, hvis de holdt i én række.

Grenen er Skagens Oddes spids. Odden tager sin begyndelse cirka 30 kilometer syd for Skagen for foden af kystklinten mellem Frederikshavn og Hirtshals. Det gør Skagens Odde til en af verdens største oddedannelser, og dermed også til en imponerende naturoplevelse i Nordjylland.

Den sandede spids er dannet efter istiden for 7-8.000 år siden, og er den dag i dag en af landets mest folkekære fredninger. Grenen får omkring en million gæster om året.


3. Naturoplevelser i Nordjyllands største skov: Rold Skov

Danmarks næststørste skov er sammensat af flere forskellige skove, der breder sig over 80 kvadratkilometer. Rold Skov ligger kun omkring 30 minutter fra Aalborg.

Rold Skov er en magisk skov, hvor gamle træer, der kan være op til 300 år, i ro og mag vokser sig endnu større og endnu mere krogede. Det er derfor ikke svært at forstille sig, at troldene stortrives i Rold Skov. En af de mindre skove er opkaldt efter de usynlige beboer, den hedder nemlig troldeskoven.

Udover trolde, så mener flere at have set ulve i skoven, men det er endnu ikke bekræftet med sikkerhed. Flere områder i Rold Skov er fredet.

Foto: Mette Press

Rold Skov er for hele familien

Der er vilde naturoplevelser nok i Rold Skov, området huser nemlig både skov, mose, eng og kilder. Der er naturoplevelser nok for voksne og børn i skoven.

Rold Skov opstod i istiden, og derfor kan du nogle steder finde skrivekridt i jorden. Udover levn fra fortiden, så kan du også se den smukke og sjældne orkidé fruesko og dyr som odder, krondyr og mange forskellige fugle.

Der findes faktisk 200 krondyr i skovkomplekset. De store pattedyr er rester fra den oprindelige jyske stamme, og sandsynligvis kun lidt “forurenet” af gener fra undslupne fangenskabsdyr.


4. Naturoplevelser på Nordjyllands øer: Læsø

På Læsø får du en spektakulær naturoplevelse i Nordjylland. Rønnerne, der ligger på Læsøs sydlige del, er et af de største strandenge områder i Danmark. Området bevæger sig hvert år en halv centimeter opad. I jorden er der metan, som danner giftig svovlbrinte ved overfladen. Det er grunden til, at floderne ikke gror til med planter.

Rønnerne er et sandt paradis for fugle, fordi der er meget mad i området, især til de fugle, der godt kan lide vandplanter.

Det er også på Rønnerne, at øens største turistattraktion ligger, nemlig Sydehytten fra 1991. I Sydehytten bliver salt fra strandengens undergrund udvundet - præcis som man gjorde det tilbage i år 1300-1550.

Det høje saltindhold giver også specielle planter optimale levevilkår. Det gælder blandt andet den lille urt kveller, der stortrives i Rønnerne.

I 1980 blev cirka 1750 hektar på det sydlige Læsø fredet.

Foto: Nils Thomsen

Læsø for (land- og) vandhunde

Der er under 2.000 beboere på den 118 km2 store nordjyske ø, så Læsø er større end både Anholt og Samsø.

Øen har en smuk kystlinje, der er omkring 100 kilometer lang. Der er rig mulighed for at tage en dukkert i Kattegat, som er det hav Læsø er omgivet af.

Er du mere til at iagttage vandet, så er der særlig gode muligheder nedenfor Hornekshuset. Hornekshuset I 2019 blev der nemlig opsat to kikkerter. Hornekshuset ligger på den nordlige del af Læsø.

For at komme til Læsø kan du tage Læsøfærgen fra Frederikshavn. Det tager cirka 90 minutter.


5. Vilde naturoplevelser i Hanstholm Vildtreservat

En af de vildeste naturoplevelser, du kan få i Nordjylland, er at stå på toppen af Hanstholm Vildtreservat en tidlig morgen.

Det højeste punkt ligger 56 meter over havet og går under navnet Isbjerg. Her får du en fantastisk udsigt over den fredede mark på 3.500 hektar. Hvis du tager en kikkert med en forårsmorgen, så kan du være heldig at se traner gå rundt i landskabet. På en vinterdag vil du måske få øje på nogle krondyr.

Området er et vildtreservat, hvilket betyder, at de vilde dyr har en særlig beskyttelse i forhold til jagt og færdslen er reguleret.

Foto: Niels Vejsgaard

Nordjyllands mest sjældne planter?

Mange sjældne planter, som skotsk lostilk, vokser i det udstrakte klithedeområde. En vandretur i området kan derfor være en ekstraordinær naturoplevelse i Nordjylland, hvis du får øje på den sjældne plante. Skotsk lostilk kan kendes på dens glinsende, grønne blade og dens hvide blomster.

Går du helt tæt på, så kan du også kende den på lugten, den lugter nemlig meget af selleri.

Udover den sjældne plante, der vokser ved kysten, så kan du møde hedelyng, græsser og laver. Længere inde i landet på de tørre arealer, dominerer bølget bunke, men du kan også se ene, hjertegræs, knoldet mjødurt og lav skorsoner.

På de lidt mere fugtige steder vokser klokkelyng, langbladet soldug, vibefedt, plettet gøgeurt, mosebølle og tranebær. Der er altså nok at se på, når du besøger denne ekstraordinære naturoplevelse i Nordjylland.

Dog skal du være opmærksom på, at færdsel i landskabet er yderst begrænset i dyrenes yngletid.


6. Nordjyllands barske naturoplevelse: Rubjerg Knude

Det spektakulære landskab ved Rubjerg Knude i Nordjylland er en imponerende naturoplevelse, fordi det er stort, øde og barskt.

Knuden hæver sin sanddækkede top 90 meter over havet, og kan ses langvejs fra. Det ikoniske Rubjerg Knude fyr, der i øvrigt kan købes som smykke i Hjørring, står stolt og majestætisk på toppen. Der har det stået siden 1899.

Havet æder årligt omkring en meter af klinten, og det betyder, at fyret har været faretruende tæt på vandet. Heldigvis blev det i 2019 flyttet ved menneskelig indgriben. Flytningen var en omstændig omgang, da fyret vejer 1000 tons.

I 1948 blev Rubjerg Knude og omliggende arealer fredet.

Gå på sankejagt i de dramatiske omgivelser

På klinten kan du rigtig gå på sankejagt. Havtorn trives nemlig fortræffeligt i det barske miljø. Faktisk er det Danmarks største havtornkrat, der findes ved Rubjerg Knude.

Mellem de orange bær blander hyld, hvidtjørn og gran sig. Bærerne lokker fugle til, og de mest karakteristiske ynglende fugle er tornirisk, tornsanger og rødrygget tornskade. Når vinden blæser voldsomt fra nordvest, kan du være heldig at se atlantiske fuglearter som lomvie, alk og søpapegøje.


7. Oplev udsigter i Nordjylland: Salgjerhøj og Hanklit

Med sine 89 meter er Salgjerhøj det højeste punkt på Mors ved den grønne Limfjordsø. Her får du en helt særlig naturoplevelse i Nordjylland med en overdådig udsigt.

For at sikre det smukke område mod kommerciel udnyttelse opkøbte morsingboer Hanklit allerede området i 1937, og nu er det sikret gennem en fredning fra 1966.

Find skatte på jorden

En vandretur langs stranden mellem Salgjerhøj og Hanklit kan varmt anbefales. Hvis du kigger nedad, kan du finde fossiler. I moleret findes der forsteninger af fisk, snegle, insekter og planter. Hvis fossilerne ligger løst på stranden, må du gerne tage dem med hjem.

De bedste fossiler findes på strandbredden, når der er lavvande. Du skal dog være opmærksom på, at det er ulovligt at hugge stykker ud af klinten.

Er du mere til levende dyr, så kan du både møde fugle, rådyr og hurtigløbende harer.


8. Vandretur i naturen i Hammer Bakker

Lyngklædte bakker, flotte udsiger og dybe kløfter giver mulighed for ekstraordinære naturoplevelser i Nordjyllands Hammer Bakker. Det er nok også grunden til, at mange ålborgensere besøger områdets gå-ruter. Bakkelandet i Nordjylland byder nemlig på fantastisk natur, og så er det samtidig bynært.

Hammer Bakkers historie går helt tilbage til 15-1600-tallet, hvor bakkerne var domineret af løvskov. Fældning af skoven og kreaturgræsning gjorde en ende på skoven, og de næste 2-300 år var Hammer Bakker stort set uden skov.

Det viste sig dog at være vanskeligt at dyrke noget i den sandede jord, og i slutningen af 1800-tallet blev der plantet nåletræer i bakkelandskabet. I begyndelsen af 1900-tallet blev flere dele af Hammer Bakker fredet, og de smukke udsiger, som du kan se i dag, blev en del af pakken.

Magiske naturoplevelser i Nordjylland hele året rundt

Du kan besøge området hele året. Om sommeren kan du plukke blåbær og tyttebær. Om vinteren kan du løbe på ski.

Der er også et rigt dyreliv i Hammer Bakker. Her kan du møde ræv, grævling og egern, der alle lever side om side med mange forskellige fugle, der yngler i træerne.


9. Single-oplevelse? Lodbjerg Klithede og Flade Sø

Hvis du har brug for en helt særlig naturoplevelse, hvor du kan lade tankerne få frit løb og nyde naturen ganske alene, så er Lodbjerg Klithede det perfekte sted.

Den store klithede er sjældent besøgt af mennesker, og du vil derfor, med stor sandsynlighed, kunne vandre i ensomhed og tage naturens væsen ind. Området er desuden fredet.

Foto: Nils Geese

En naturoplevelse i Nordjylland med vilde dyr og god udsigt

Ved Flade Sø kan du dog hurtigt støde på en fisk eller to. Søen huser nemlig en imponerende fiskebestand med alt fra aborre til ål og gedder. I vandet lever der også oddere, men da de er meget sky, så skal du ikke sætte næsen op for at møde sådan en vandglad fætter.

På Lodbjerg Klitplantage står Lodbjerg Fyr, der er opført i 1883. Du har mulighed for at komme op i fyrtårnet. Herfra kan du overskue landskabet, som domineres af hav, klitter, klithede, søer og plantage.