Det er mere end 12 år siden, at Frank Erichsen begyndte sit selvforsyningslandbrug på Kastaniegaarden, som blev kendt i tv-programmet Bonderøven.

Dengang havde han ikke samme viden om biodiversitet, som han har i dag, men han havde lagt mærke til, at der i sommerperioden ofte var små blå sommerfugle.

- Jeg vidste ikke meget om denne her lille blå sommerfugl, som havde været på gården i alle de år. Men jeg kan huske, da jeg sidste gang så den på gården for fire år siden, hvor den flyvende forsvandt ud over en stor kornmark, som vi bor op ad, fortæller Frank Erichsen.

Biodiversitet har indtaget Kastaniegaarden

De seneste år har Frank Erichsens liv handlet mere og mere om biodiversitet. Han har blandt andet lavet tv-programmet ’Giv os naturen tilbage’, hvor han er gået sammen med Hjørring Kommune om at redde sommerfugle, bier og vilde planter.

Blåfuglen er netop logoet for kommunens naturprojekt ’Naturkommunen blomstrer vildt’, som går ud på at få flere mere vild natur for at skabe flere levesteder for insekter.

- Jo mere jeg lærte om biodiversitet, jo mere stod det klart for mig, hvad det egentlig var, som var fløjet væk fra Kastaniegaarden for fire år siden, fortæller Frank Erichsen.

Læs: Sådan får du flere sommerfugle i haven

Slip haven fri

Vi står midt i en biodiversitetskrise. Halvdelen af vores arter af dagsommerfugle er i fare for at forsvinde, og naturen har akut brug for plads. Når du slipper en del af din have fri, skaber du nye vigtige levesteder for sommerfugle, vilde bier og biller.

Blåfuglen er nu vendt tilbage

På det seneste har Frank Erichsen forsøgt sig med en mere bevidst strategi for at sikre øget biodiversitet på Kastaniegaarden. Det har blandt andet betydet, at der er kommet flere af den gule blomst kællingetand, og at der er en mere kontinuerlig blomstring.

Og det har tilsyneladende båret frugt. Blåfugl lever nemlig især på kællingetand, og her i juni så Frank Erichsen pludselig en blåfugl på gården for første gang i fire år.

- Jeg kan selvfølgelig ikke sige, om det er en tilfældighed, at den blå sommerfugl nu er tilbage, eller om den forsvinder igen. Men gennem naturprojektet i Hjørring har jeg set, at der kommer en belønning rimelig prompte, når man gør en indsats for at skabe flere levesteder for sommerfugle og insekter, siger Frank Erichsen.

Mange haveejere vil sætte haven fri

Danmarks Naturfredningsforening vil de kommende år køre projektet ’Slip haven fri!’. Målet er at hjælpe mindst 50.000 danske haveejere med at få en vildere have med mere biodiversitet til gavn for blandt andet sommerfugle, bier og biller.

Som en del af projektet vil supermarkedskæden REMA 1000 de kommende år sælge flere biodiversitetsvenlige planter, så det bliver endnu lettere for haveejere at gøre det rigtige for naturen i haven.

Kællingetand, som er en af blåfuglens yndlingsblomster, er blandt de første planter, som er kommet på hylderne i REMA 1000 på grund af projektet.

Læs også: Trestjernede stauder skal lokke insekter ind i haven

Almindelig blåfugl

  • Almindelig blåfugl er en sommerfugl, der hører til blåfuglefamilien.
  • Hannen har ensfarvede lyseblå vinger med en sort og hvid kant. Hunnen er brun eller blå med orange pletter og en hvid kant.
  • Almindelig blåfugl kan ses i Danmark fra maj til september.
  • Den findes i hele Danmark i områder, hvor værtsplanterne gror. Den lever især på kløver, kællingetand og harekløver.

Frank Erichsens råd til en mere naturvenlig have

Hvis man gerne vil gøre sin have mere naturvenlig, så har Frank Erichsen dette råd:

- Det vigtigste er at tage beslutningen om, at man gerne vil have mere biodiversitet i sin have. Dernæst skal man vælge, hvordan man vil gribe det an. Det kan for eksempel være at have bunker af grene liggende i haven, at sørge for der er vand i haven eller at have mange forskellige slags buske og blomster i haven som værtsplanter og hjemmehørende arter som for eksempel kællingetand, siger Frank Erichsen.

På hjemmesiden sliphavenfri.dk kan du se, hvilke ti elementer i haven, som Danmarks Naturfredningsforening anbefaler. Det er også på denne hjemmeside, at du kan tilmelde din have og løbende få råd om, hvordan du får mere biodiversitet.

5 sommerfugle, som elsker kællingetand:

  • Almindelig Blåfugl
  • Dværgblåfugl
  • Fransk Bredpande
  • Orange Høsommerfugl
  • Argusblåfugl