Når du sidste år købte ikke-økologiske danske grøntsager, var risikoen for, at de indeholdt sprøjtegift tre gange større, end den var for bare seks år siden. Det viser en gennemgang af resultater fra den danske pesticidkontrol siden 2011, som Danmarks Naturfredningsforening har lavet.

I 2011 indeholdt bare ni procent af ikke-økologiske danske grøntsager rester af sprøjtegift. Siden er andelen steget hvert år – på nær i 2015 – og sidste år fandt myndighederne sprøjtegift i 27 procent af de danskproducerede ikke-økologiske grøntsager. Det er en tredobling på bare fem år.

- Det er en skræmmende tendens. Og det bekræfter endnu en gang, at hvis du vil undgå sprøjtegift i din mad, drikkevandet og naturen, så skal du vælge økologisk, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Object reference not set to an instance of an object.

Glansbilledet krakelerer

Hvert år analyserer DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelse flere tusinde fødevarer for at se, hvor mange der indeholder rester af sprøjtegift. Resultaterne samler de i en rapport, og når den udkommer, er historien altid den samme: Der er oftere sprøjtegiftrester i udenlandsk frugt og grønt, end der er i dansk.

Det var også tilfældet sidste år. Her fandt myndighederne sprøjtegift i 55 procent af de undersøgte ikke-økologiske grøntsager fra et EU-land og i 27 procent af de danske. Men når man ser den historiske udvikling, begynder glansbilledet at krakelere.

I 2011 var der fem gange oftere sprøjtegiftrester i ikke-økologiske grøntsager fra et EU-land end i danske grøntsager. I 2016 var det ’kun’ dobbelt så ofte. Men hverken Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen eller gartnerierhvervet kan forklare den negative udvikling.

- Fortsætter tendensen, så forskellen mellem danske og udenlandske grøntsager udligner sig, er Danmark ikke længere det grønne foregangsland, vi alle er så stolte af, siger Ella Maria Bisschop-Larsen og understreger:

- Vi må håbe, at myndighederne og erhvervet tager det alvorligt og gør, hvad de kan for at vende den negative tendens. I Danmarks Naturfredningsforening arbejder vi stadig for Et Sprøjtefrit Danmark, for vi ønsker slet ikke, at der bliver brugt sprøjtegift i vores fødevareproduktion.