Den sidste tur til foderkasserne
Igennem de sidste ni år er det sorte egern på Langeland blevet fodret. Det har styrket bestanden så meget, at egernene nu kan klare sig selv.Hver 14. dag i vintermånederne og hver femte uge om sommeren er Claus Dalskov troligt kørt ud med nødder til de sorte egern på Langeland. Det har han gjort siden 2011. Nu lakker projektet mod enden:
- Det har været fantastisk at se, hvordan bestanden er gået fra at have det svært de første år til nu at se en bestand, der bare vokser og vokser. Jeg har ikke længere styr på, hvor mange egern der reelt er på Langeland, men jeg vil skyde på 60-80 stykker, siger en glad Claus Dalskov, der er frivillig i Danmarks Naturfredningsforening på Langeland.
Der blev i alt sat 27 sorte egern ud i årene 2011 og 2012. Det var en hård opstart. I 2013 var der nemlig kun omkring ti dyr tilbage.
Claus Dalskov mistede heldigvis ikke modet. Han blev ved med at fodre dyrene. Hans indsats hjalp, og i dag er egernene på et bæredygtigt niveau og kan klare sig selv.
Har sikret det sorte egerns overlevelse i Danmark
Det hele begyndte i 2006. Claus Dalskov fik sammen med andre lokale langelændere den idé, at de kunne hjælpe det sorte egern. De kunne nemlig se, at bestanden var trængt på Fyn:
- Dengang havde vi ingen egern på Langeland. Derfor var øen et ideelt sted at styrke bestanden af det sorte egern. Jeg synes, det er enormt værdifult at opretholde forskellige variationer i naturen, forklarer Claus Dalskov.
I 2011 begyndte Projekt Egern, og de første 13 egern blev indfanget og udsat. Året efter blev yderligere 14 egern indfanget og udsat. Projektet har været med til at sikre det sorte egerns overlevelse i Danmark.
Engang var der mange sorte egern i Danmark
Du kender helt sikkert det røde egern fra naturen. Men har du nogensinde set et sort egern?
Det er faktisk samme art, og de parrer sig frit med hinanden. Af og til kan du finde rent sorte egern i Danmark:
- Meget tyder på, at der tidligere fandtes rent sorte bestande flere steder i det østlige Danmark. Billedet er dog mudret bl.a. fordi man har sat røde egern ud mange steder og også flyttet rundt på bestandene, forklarer Hans. J. Baagøe, Lektor emeritus ved Statens Naturhistoriske Museum, og fortsætter:
- Undersøgelser har vist, at vi engang havde mange helt rent sorte egern-bestande på Fyn og kun meget få røde. Men i dag er det røde egern ved at tage over. Vi ser nu mange flere røde egern overalt på Fyn og mange flere mellemformer af røde og sorte.
Det er den gamle, oprindelige stamme af sorte fynske egern, som Projekt Egern har forsøgt at redde ved udsætningerne på Langeland.
Claus Dalskov tømmer sit lager af nødder denne vinter. Nu kan de sorte egern på Langeland nemlig klare sig selv.
Hjælp os med at skabe mere og bedre natur til dyr som det sorte egern
Støt de sårbare dyr og få et bevis
- Når du har doneret et valgfrit beløb, kan du downloade et flot gavebevis til dig selv eller en ven, som du ønsker at støtte på vegne af.