Alle kender Ø-mærket, og 81 procent af danskerne nærer tillid til ordningen. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Miljø- og fødevareministeriet.

Og danskerne kan trygt stole på økologien.

- Vi finder nærmest ingen svindelsager. Der er måske én sag hver tredje år. Resten har administrativ karakter, hvor nogen ikke har gjort det, de skulle. Men der er alligevel lang vej til snyd, siger Robert Langberg Lind.

Han er specialkonsulent i Fødevarestyrelsens økologienhed, der står for regler og kontrol med det danske Ø-mærke og EU's grønne øko-mærke.

- Økologi-området er velreguleret og velkontrolleret. Vi arbejder dagligt på at beskytte økologien og dens troværdighed, siger han.

Strenge men præventive krav

Alle øko-virksomheder får et årligt besøg, hvor Fødevarestyrelsen kontrollerer mærkning og regnskab.

alt
Rikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk seniorrådgiver
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 23 20 30 07

Sidste år fandt Fødevarestyrelsen overtrædelser hos 6 procent af øko-virksomhederne. Af de 116 overtrædelser var 113 indskærpelser, en fik et påbud, og to fik bøder.

Efter undersøgelsen konkluderede Fødevarestyrelsen, at "det relativt lille antal overtrædelser er et udtryk for, at økologikontrollen fungerer tilfredsstillende, dvs. er effektiv og forebyggende."

Danmark er samtidig det eneste land, hvor producenterne skal lave mængderegnskab. Så hvis du laver en økologisk pizza, skal du kunne bevise, at du har brugt en tilsvarende mængde økologisk mel, tomater, ost osv..

- Nogle producenter synes, det er et strengt krav, men det har en god præventiv effekt. Så man ikke bare bytter rundt på råvarer og vupti, så har man et økologisk produkt, siger Robert Langberg Lind.

Køb økologi og undgå sprøjtegift i maden

Sammen med DTU Fødevareinstituttet undersøger Fødevarestyrelsen, om økologiske fødevarer indeholder rester af sprøjtegift. Det gør de meget sjældent!

I ikke-økologisk frugt blev der fundet sprøjtegift i 67 procent af prøverne, og for ikke-økologiske grøntsager fandt de sprøjtegift i 39 procent af prøverne.

I 167 prøver af økologisk frugt og grønt blev der fundet rester af sprøjtegift i tre spanske agurker, en hollandsk pære og bredbladet persille fra Danmark.

Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet vurderede, at der for ingen af prøverne var sket en overtrædelse af økologireglerne. Fx konkluderede de, at sprøjtegiftresterne i den bredbladet persille stammede fra den ikke-økologiske nabomark.

Danmark er EU's øko-dukse

I de øvrige EU-lande er stort set altid private organisationer – godkendt og udpeget af myndighederne - som står for økologikontrollen. Men sådan er det ikke i Danmark.

- Ø-mærket er enestående, fordi det bliver styret og kontrolleret af de danske myndigheder. Og de er så gennemrutinerede i forhold til fødevarekontrol, siger Rikke Lundsgaard, der er landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Det bakkes op af EU-Kommissionens særlig enhed, der fører tilsyn med medlemslandenes øko-kontrol. Deres seneste besøg i Danmark var i 2015, og de fandt den danske øko-kontrol "tilfredsstillende".

- Det er ret dybdegående undersøgelser. De sender fire-fem mand, der går alt igennem i en uge - på den irriterende måde, forklarer Robert Langberg Lind, der er stolt af det danske resultat.

Normalt får medlemslandene op mod ti henstillinger, hvor dele af kontrollen skal forbedres. Danmark fik fem henstillinger, hvoraf tre blev forbedret inden for fristen. Henstillingerne gik blandt andet på en manglende dato, at NaturErhvervstyrelsen (nu Landbrugsstyrelsen) ikke kontrollerede økologiske hobbylandbrug, og at de skulle blive bedre til at vurdere hvilke virksomheder, der skal have en ekstrakontrol.

I hele oktober måned sætter Danmarks Naturfredningsforening og Coop fokus på økologi som det sprøjtefrie alternativ. Meld dig på et øko-hold og støt økologien her: