Sprøjtegift kan skade udviklingen af børns hjerner, og derfor bør landbruget mindske brugen af sprøjtegifte. Sådan lyder en del af konklusionen i en rapport, som Europa-Parlamentet har bedt syv førende forskere lave.

- Inden for alle slags pesticider er der mindst et af hver slags, vi ved, er skadeligt for menneskets hjerne. Nogle af dem fordi de er målrettet til at skade nervesystemet hos skadedyr. Vi kender allerede 100 pesticider, som kan føre til symptomer fra hjernen. Og vi regner med, at de alle er farlige, specielt for fostre, siger Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin og forskningsleder på SDU.

Sammen med seks andre forskere har han gennemgået de videnskabelige undersøgelser, der findes, om forskellen på økologisk og ikke-økologisk fødevareproduktion set ud fra et sundhedsperspektiv.

Børns hjerner indgår ikke i risikovurderingen

Rapporten ’Human health implications of organic food and organic agriculture’ bliver offentliggjort i det internationale tidsskrift Environmental Health natten til fredag. Og det nye er mængden og tyngden i dokumentationen.

Rapporten slår fast, at der er en sammenhæng mellem i hvor høj grad gravide kvinder har været udsat for sprøjtegiftrester og deres børns udvikling. Men det er ikke en del af godkendelsesprocessen i dag.

- Epidemiologiske undersøgelser påviser skadelige virkninger af visse pesticider på børns kognitive udvikling ved nuværende eksponeringsniveau, men disse data er hidtil ikke blevet anvendt i formelle risikovurderinger af individuelle pesticider, står der i rapportens sammenfatning.

Mindre sprøjtegift – mere økologi

Rapporten skal hjælpe Europa-Parlamentet med at vurdere fremtidige beslutninger om fødevareproduktion, og lander i en højaktuel problemstilling.

I går kunne Kommissionen ikke finde flertal til at forlænge tilladelsen til verdens mest benyttede sprøjtegift glyphosat med 10 år. Så nu vil de gå efter en forlængelse på fem eller syv år.

Ekspertrapporten anbefaler, at EU satser helt eller delvist på økologien for at mindske borgernes indtag af sprøjtegiftrester.

Det er helt i tråd med holdningen i Danmarks Naturfredningsforening, der kæmper for et sprøjtefrit Danmark – og med Øktober har sat fokus på økologien som det sprøjtefrie alternativ.

- Danskerne vil have færre sprøjtegiftrester i deres mad, drikkevand og naturen. Det håber vi, at myndighederne tager højde for i deres fremtidige beslutninger, siger Ella Maria Bisshop-Larsen, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.