Mange grundejerforeninger har vedtægter eller ordensregler, der tvinger ejere af villaer og sommerhuse til ofte at slå deres græsplæne – også selv om ejerne egentlig hellere vil have en mere vild have, der gavner natur og biodiversitet fremfor en helt kortklippet græsplæne.

Mange af grundejerforeningers regler om tvungen græsslåning stammer ifølge DR fra 1960’erne, hvor der ikke var fokus på biodiversitetskrise, eller at vilde haver er langt bedre for pressede sommerfugle og andre smådyr.

Derfor bør grundejerforeningerne opdaterer de forældede regler, mener Therese Nissen, der er naturpolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

- Jeg synes, at det hører fortiden til, at haveejere bliver tvunget holde hele sin græsplæne kort slået. Det er vigtigt at give noget plads til naturen i hele eller dele af sin have ved blandt andet at lade græsset vokse højt, da nogle af vores sommerfugle har brug for det som levesteder til deres larver, siger Therese Nissen.

- Vilde haver kan ikke løse hele biodiversitetskrisen, men de kan bruges af for eksempel insekter og fugle som vigtige trædesten eller grønne oaser mellem vores naturområder, som desværre ikke fylder ret meget i Danmark.

Læs også: 5 fejl du skal undgå i sommerhaven

Gør som tusindvis af andre haveejere og tilmeld din have til vores projekt Slip Haven Fri.

Så får du gratis vejledning til mere biodiversitet i din have og en flot sticker til postkassen.

Du kan hjælpe med at få ændret reglerne

Therese Nissen mener, at det bør være op til hver enkelt haveejer, om de ønsker en traditionel have med kortklippet græs, eller om de ønsker en mere vild have med langt græs og mange slags planter, hvor det summer af liv fra mange slags smådyr.

- Vi skal gøre op med forestillingen om, at en have kun kan se ud på én måde. Nogen synes stadigvæk, at en traditionel have med kortklippet græs er pænest, men andre synes, at vilde og naturvenlige haver er pænest. Og de vilde haver bør der også være plads til i både sommerhuse og villaer, siger Therese Nissen.

Læs også: Sådan forvandler din græsplæne til en vild blomstereng

Bor du i en grundejerforening, hvor der regler om tvungen græsslåning, opfordrer Therese Nissen, at du foreslår, at foreningen gør en forskel for naturen ved at ændre reglen.

- Jeg håber, at mange vil arbejde for at fjerne den regel på generalforsamlingerne. Det er vigtigt, at grundejerforeningerne tager en snak om biodiversitetskrisen, og hvordan vi i vores haver kan være med til at passe på de pressede sommerfugle og andre truede arter, siger Therese Nissen.

alt
Therese Nissen
Natur- & miljøpolitisk rådgiver

Hjælp naturen i din have

Drømmer du om en have, som er levested for sommerfugle, vilde bier og biller? Så skal du slippe din have fri sammen med os. Tilmeld dig Slip Haven Fri og få gratis vejledning til omlægning af din have og en flot sticker til postkassen. Hver kvadratmeter tæller, når vi slipper haverne fri i Danmark.