Naturen mangler plads alle steder. Især i byerne er det svært at finde grønne oaser og steder til arter og dyreliv.

Men det er vigtigt at lade naturen og biodiversiteten gøre sit indtog blandt høje lejlighedskomplekser og grå asfalt. Det mener Frank Erichsen fra Kastaniegården, der lige nu er aktuel i programmet ‘Giv os naturen tilbage’ på DR.

- Vi er kommet så langt væk fra naturen, især i de urbane områder. Og det er bare enormt svært at passe på noget, som vi ikke kender til eller har inde på livet, siger han.

Det er ikke fordi, Frank Erichsen har et rosenrødt billede af, at en ekstra havedam i en baggård eller vilde blomsterfrø i en altankasse kommer til at løse hele biodiversitetskrisen. Det kender han krisens omfang for godt til at tro.

Men bynaturen kan være med til at åbne folks øjne for, at vi godt kan give lidt ekstra plads til naturen uden selv at miste noget ved det.

- Det går jo hurtigt op for folk, at man virkelig får noget igen, når man omgiver sig med natur og får et indblik i dens vilde og overraskende sider, siger Frank Erichsen og fortsætter:

- Forhåbentlig kan den øjenåbner være med til at skabe en folkelig mobilisering, som kan presse på for mere plads til naturen alle steder i landet. Og så gør det virkelig en forskel.

Men hvordan får vi så mere natur ind i de tæt bebyggede områder? Det har Frank Erichsen selv flere bud på. Men først skal vi kaste et blik på, hvad der allerede findes af natur i byerne - og hvad der mangler for, at biodiversiteten kan trives.

Mere plads til naturen

Danmarks Naturfredningsforening kæmper for at bremse biodiversitetskrisen og redde de truede arter i den danske natur.

Det skal blandt andet ske ved at skabe mere plads til naturen og at sikre bedre beskyttelse af vores nuværende natur.

Du kan støtte naturen ved at blive medlem.

Foto: Bjarke Monrad

Sank dine egne frø

Vi starter med førstnævnte, for selvom det i hverdagen kan virke langt væk, byder byerne også på vild natur. Og det kan udnyttes, når der skal plantes blomsterfrø i haver, baggårde og på altaner. Flere steder kan man nemlig sanke sine egne blomsterfrø, fortæller Frank Erichsen. Blandt andet langs hegn ved industriområder eller langs Banedanmarks strækninger.

- Her bliver der ofte ikke slået eller passet, og derfor får naturen lov til at folde sig ud. Det betyder, at du let samle blomsterfrø i efteråret, når planterne er afblomstret, siger han.

Læs mere: Sådan sanker du blomsterfrø til din have eller altan

På den måde sikrer du også, at de blomsterfrø, du smider ud, vil trives i dit område. Det har de nemlig allerede bevist.

- Hvis du bare køber en frøblanding i et supermarked eller et plantecenter, har du jo ingen idé om, hvorvidt det passer til jorden eller forholdene hos dig, siger Frank Erichsen.

Samtidig kan de færdigkøbte frøblandinger ifølge ham stå i vejen for, at man går på opdagelse i naturen og rent faktisk lægger mærke til, hvilke blomster man sår.

“Stop med det, du gør”

Hvis det er for stor en mundfuld at kaste sig ud i at blive selvforsynende i blomsterfrø, har Frank Erichsen en anden anbefaling - og den er nem at følge: Nemlig at gøre ingenting.

- Jeg oplever, at folk kan være bange for at gøre noget forkert. Men her er min opfordring altid: Bare stop med det, du gør. Stop med at slå plænen eller at luge alt væk, siger han og fortsætter:

- Den nemmeste måde at give naturen plads på er ved bare at lade den passe sig selv. Så vil der naturligt spire planter og blomster frem. Naturen skal nok finde tilbage til det, den kom fra, før vi begyndte med at manipulere den.

Så kan du få haveforeningen med på at lade græsplænen eller bedene stå til, så er I allerede godt på vej til at hjælpe biodiversiteten.

Læs mere: Sådan plejer du en vild plæne

Det betyder dog ikke, at de vilde blomster myldrer op af jorden med det samme. Det tager tid, men det giver også anledning til løbende at følge med i, hvilke nye ting, der spirer op.

Foto: Simon Skipper / Skipper Photography

Husk vandet

Nu er vi så kommet til de ting, der mangler, så naturen kan indtage byerne. Og her spiller vand en helt afgørende rolle.

- Alle individer er afhængige af vand, men det kan være enormt svært for fugle eller insekter at finde det i de urbane områder, fordi vi har været så gode til at få vandet væk fra overfladen, siger Frank Erichsen.

Ofte er der dog en tagrende eller en vandpyt, hvor dyrene kan fugte ganen, men i tørketider, som vi oplever lige nu, er det meste tørret helt ud.

Derfor kan det være en god idé at sørge for vand i haven eller på altanen for at hjælpe dyrelivet.

Det kan man blandt andet gøre ved at lave små vandhuller - det kan for eksempel være en underskål, et gammelt fuglebad eller en nedgravet murerbalje, der fyldes regelmæssigt op med rent vand. Husk at lægge sten i, så dyr, der ikke trives i vand, kan komme op ad, hvis de falder i.

Læs mere: Sådan skaber du våde oaser i haven

Man kan også gå en tand længere og anlægge et regnvandsbed eller en frostfri havedam, hvis der er mulighed for det i boligforeningen eller i egen have.

Skab levesteder

En anden ting, der mangler i byerne, er levesteder. Det er svært at finde en redeplads eller et sted til et bibo, når bebyggelsen bliver tættere og de grønne områder færre.

Der er dog utallige måder, hvor du kan give arterne plads til at bygge og bo. Blandt andet ved at lade haveaffaldet ligge eller bygge kvashegn til glæde for insekter og fugle.

Læs mere: Sådan bygger du et kvashegn

Fuglekasser og insekthoteller er også gode levesteder, der ikke behøver være dyre at anskaffe sig.

- Jeg synes, at man i alle baggårde eller foreninger skulle finde sammen og bygge en fuglekasse eller et insekthotel til næste arbejdsdag, siger Frank Erichsen.

- Det er virkelig en nem måde at skabe rammerne for en masse liv i foreningen.

Læs mere: Sådan bygger du et insekthotel

En redeplads eller et hvilested er dog ikke nok, hvis man vil give naturen de bedste forudsætninger.

- Der er jo ingen, der gider tage på hotel, hvis der ikke er en god buffet. Så levestederne fungerer kun, hvis der også er noget føde eller vand at leve af, siger Frank Erichsen.

Foto: Line Sofie Ricks / DN

Vigtigheden af naturen

Det er altså muligt helt lavpraktisk at gøre byerne mere grønne og komme tættere på naturen i hverdagen, og der er flere gode råd at tage af.

Men en af bynaturens fornemste opgaver er som sagt også at gøre folk opmærksomme på, hvor vigtigt det er at komme tættere på naturen, mener Frank Erichsen.

For når vi bliver bekendte med nye arter, vilde planter og grønne områder, bliver vi også bedre til at passe på dem.

- Når vi giver naturen mere plads, begynder vi samtidig at stille spørgsmål ved vores egen beslaglæggelse af arealerne. Og pludselig opdager vi måske, at det ikke gør så ondt at give lidt af det fra os igen, siger Frank Erichsen.

“Giv os naturen tilbage” havde premiere onsdag den 21. juni og ruller i de kommende uger over skærmen.

Hjælp os med at kæmpe for naturen