Der er langt mellem vandhuller i vores moderne landskab. Men alle dyr har brug for at drikke - både store og små.

Alle former for vand i haven hjælper, hvis du vil have mere dyreliv i haven. Man kan hjælpe dyrene ved at lave små vandhuller til dem - det kan for eksempel være en underskål, et gammelt fuglebad eller en nedgravet murerbalje, der fyldes op regelmæssigt med rent vand. Man kan også gå en tand længere og anlægge et regnvandsbed eller en frostfri havedam.

Læs mere: Sådan får du en vildere have med 10 gode naturelementer

Her er tre bud på, hvordan du kan få vand i din have:

1. Lav et midlertidigt vandhul

Underskålen er god til, at dyr kan komme forbi og drikke en slurk vand. Om det er gærdesmutten, pindsvinet eller blåfuglen, er de alle glade for at få noget vand at drikke på en varm – eller kold – dag.

Sørg for, at der eksempelvis lægger noget bark og flyder i vandet, som insekterne kan lande på, så de ikke falder i vandet og drukner. En lille skål med vand er også rigtig god på altanen eller terrassen til de dyr, der kommer forbi.

2. Anlæg et regnvandsbed

Hvis du vil have en mere permanent løsning, kan du anlægge et regnvandsbed og udnytte det regnfulde vejr i Danmark.

Regnvandsbedet kan eventuelt etableres i forbindelse med nedløbsrør fra bygninger, hvor du graver en lille grøft, der løber væk fra bygningen.

På den måde kan du både aflede regnvandet fra huset samtidig med, at du laver et lille fugtigt område, som havens skrubtudser og andre padder kan søge tilflugt i. Vær dog opmærksom på, at du måske skal have tilladelse til det.

Læs mere: Det kan du bruge regnen til i din have

3. Byg en havedam

En havedam har plads til, at der lever en masse dyr nede i vandet, så den giver naturligvis mere liv i haven end underskålen. Hvis du har plads til at lave en havedam, skal den helst ligge i fuld sol om foråret, så solen kan varme den op tidligt på foråret.

I højsommeren er det også godt med lidt skygge – og det kan lidt planter langs kanten give, for eksempel hjortetrøst, siv, star og småbuske.

En havedam kan være stor eller lille, men skal den være frostfri i bunden, skal den være mindst 70 cm dyb. Så kan smådyr overvintre, selvom frosten bliver hård.

Læs mere: Sådan laver du en havedam i 10 nemme trin

Gør som tusindvis af andre haveejere og tilmeld din have til vores projekt Slip Haven Fri.

Det er gratis, og så får du vejledning til omlægning af din have og en flot sticker til postkassen.

Object reference not set to an instance of an object.