Rigtig mange danske forbrugere vælger økologi. I dag langes der f.eks. flere økologiske havregryn over disken end ikke-økologiske, og tal fra sidste år viser, at hver anden dansker køber økologiske fødevarer hver uge.

Den positive udvikling i det økologiske forbrug betyder også, at der i dag er langt flere forskellige økologiske alternativer at vælge imellem. Både fra Danmark og fra udlandet.

Men hvis du vælger økologi for at tage hensyn til klimaet, er det så stadig grønt at købe økologi selvom det er fra udlandet og er blevet transporteret til Danmark?

Skær ned på fødevarer transporteret med fly

Transport af en given økologisk fødevare til Danmark fra udlandet betyder generelt lidt i klimaregnskabet for fødevarer.

Transporten af fødevarer står typisk for mellem 10 og 15 procent af det samlede energiforbrug - den energi, som det har kostet at producere fødevaren alt i alt.

MEN! Hvis fødevaren er blevet transporteret til Danmark med fly, så koster det langt mere på klimakontoen.

Lette og temperaturfølsomme fødevarer med lav holdbarhed bliver fløjet, når det ikke er i sæson i Europa eller Nordafrika. Det gælder f.eks. friske bær, slikærter, grønne bønner, minimajs, asparges, roser og nelliker.

Få flere råd til at leve klimaklogt

Er du klar til at reducere dit CO2-aftryk og leve mere klimaklogt?

Vi har gjort det super nemt for dig at komme i gang: Vi præsenterer 10 ting, du kan gøre for klimaet, og du vælger 3.

Til gengæld får du:

  • Din egen personlige klima-aftale som film
  • Skræddersyede guides der hjælper dig i gang
  • Et klima-nyhedsbrev med inspiration
Typisk transporteres disse varer med fly om vinteren og i det tidlige forår, mens de resten af året køres eller sejles hertil fra produktionslande i Europa eller Nordafrika.

I den periode kan du i stedet køb frosne bær og grøntsager, asparges på glas og blomster i potter eller løgplanter.

Køb sæsonens danske og økologiske råvarer

Det optimale du kan gøre for klimaet er at vælge sæsonens råvarer, som er dyrket både økologisk og lokalt.

Tomater og agurker, der er dyrket i drivhuse i Danmark, har et meget højt klimaaftryk sammenlignet med sæsonens råvarer, der kan vokse på friland. Der bruges nemlig store mængder energi på både lys og opvarmning af drivhuse.

Til sammenligning koster det mindre energi i alt at dyrke tomater på friland i Spanien og sende dem til Danmark med fly end at dyrke tomater i drivhus i Danmark.

At købe ind efter sæsonen betyder, at der vil være sæsoner, hvor du med fordel kan skære ned på dit indtag af visse fødevarer. I efteråret er det højsæson for rodfrugter og æbler, majs, squash og andre lette grønsager. I vintermånederne står den på rodfrugter.

Vælg økologi fra udlandet fremfor ikke-økologisk fra Danmark

Hvis du foretrækker økologi, og du ikke kan få en given fødevarer i en dansk variant, bør du vælge den økologiske udenlandske variant.

Økologiske og konventionelle fødevarer har nemlig samme klimaaftryk, ifølge de såkaldte livscyklusanalyser af produkternes samlede aftryk fra jord til bord, som er lavet af forskere.

Derudover har økologien mange andre fordele: Du undgår rester af sprøjtegift i din mad og krop samt i drikkevandet og naturen.

Undgå madspild og skru op for grøntsagerne og ned for kødet

Og hvis du for alvor vil begrænse dine fødevares klimaaftryk, skal du undgå madspild, skrue ned for kødet og op for grøntsagerne. Det er ifølge det internationale klimaprojekt Project Drawdown, blandt de absolut mest effektive måder at reducere vores CO2-udledning.

Læs flere klima-dilemmaer her

Har du et klima-dilemma?

Du kan sende dit klima-dilemma til Danmarks Naturfredningsforenings eksperter.

Vi udvælger løbende de bedste spørgsmål.

Indsend dit klima-dilemma her