Hvert år valfarter både danske- og internationale turister samt surfere fra hele verden mod den jyske vestkyst for at opleve de hvide sandklitter, den jyske hede og for at boltre sig i Vesterhavets vilde bølger.

Det samme var tilfældet for de to haventutiaster og surfere Anne Julie Müller og Jens Wilhelm Jørgensen, da de i 2017 flyttede til Thy for at komme tættere på havet, bølgerne og den storslåede natur. Men når vestenvinden rigtigt blæste, og bølgerne rejste sig, kom der skår i glæden.

- Efter et blæsevejr kunne vi se, hvordan enorme mængder af plastikaffald flød op på strandene, hvor det både forurenede naturen og gjorde skade på dyrelivet i og omkring havet, siger Jens Wilhelm Jørgensen.

Og netop frustrationen over at se kysterne og deres legeplads blive ødelagt blev startskuddet på deres kamp mod affaldet i naturen.

Læs også: Mængden af affald stiger - og det er et kæmpe problem for natur og klima

Hjælp os i kampen mod affaldet!

Gør som Julie, Jens og tusindvis af andre danskere. Deltag i vores årlige affaldsindsamling den 20.-26. marts.

Klik på linket, opret et event og invitér dine venner, familie og kolleger. Så sender vi dig det, som du skal bruge. Og du deltager samtidig i lodtrækningen om præmier.

Julie og Jens blæser til kamp mod affaldet

I 2018 startede Julie og Jens miljøvirksomheden Strandet. Det var i en tid, hvor der internationalt var masser af fokus på plastikforurening. Her florerede billeder af skildpadder med vatpinde i næsen og hvaler med plastik i maven bredt i mediebilledet. Men ingen snakkede om plastikaffaldet langs de danske kyster og konsekvenserne for dyrelivet her.

- Derfor blev det vores mission at fjerne den strandede plast og skabe opmærksomhed omkring udfordringerne ved, at plast ender i naturen, siger han.

I dag arrangerer Strandet året rundt strandrensninger langs den jyske vestkyst, hvor lokale borgere, turister, virksomheder og skoler hjælper med at rense strandende for affald. Affaldet bliver herefter sorteret af Strandet, som upcycler den del af plasten, som er af høj kvalitet, til nye produkter.

Produkterne sælges så online eller i deres havplast-værksted og café i Nørre Vorupør. Her bliver særligt fiskekasser og andet hårdt plast af typen HDPE genanvendt og brugt til blandt andet at lave surffinner, nøgleringe, smykker og skjorteknapper. Resten af affaldet ryger til forbrænding gennem en aftale med kommunen.

Læs også: 5 gode råd om at lave mindre affald

Foto: STRANDET

Store mængder af affald skyller desværre op på vores smukke danske strande.

Derudover laver Strandet også undervisningsforløb med skoler, hvor de kombinerer hands-on affaldsindsamlinger med undervisning i cirkulære processer, holder oplæg og rådgiver virksomheder i genanvendelse og cirkulær økonomi. Alt sammen med det overordnede formål at begrænse mængden af plastik, som havner i naturen.

- Det er nemt at give plastikken skylden, men i sidste ende er det vores adfærd, der gør, at plastik havner i naturen. Så det er ikke nok at rydde op, vi skal også stoppe tilførslen, og det handler om vaner, forklarer han.

Sexlegetøj, køleskabe og bildele - kun fantasien sætter grænser

At deltage i en affaldsindsamling langs kysten med Strandet kan nærmest opleves som en miljøvenlig skattejagt, og der er tilsyneladende ingen grænser for, hvad der kan findes langs de danske kyster.

- Vi har fundet alt fra frysere, køleskabe, bildele til sexlegetøj til mænd. Der er ikke dét, der ikke kan findes på kysten, siger Jens og fortsætter:

- Plastaffald på Vestkysten kommer blandt andet fra Holland, Belgien og Frankrig med de nordgående havstrømme, og det blæser hertil fra Storbritannien med vestenvinden – og så kommer der også en del fra skibstrafikken i Nordsøen.

Strandet har lavet dataundersøgelser af det havplast, som Thisted Kommune indsamler én gang om året langs hele kyststrækningen i Thy. Her viser resultatet, at 60 procent af affaldet stammer fra offshore- og fiskeindustrien. Typisk er der tale om fiskekasser, handsker, dunke, reb og garn i nylon.

Men også affald fra almindelige menneskers private hjem kommer med vinden og de nordgående havstrømme og ender som plastikforurening langs de danske kyster.

- Vi finder også vatpinde, tamponhylstre, ørepropper, kanyler, barberskrabere og i det hele taget alt, hvad man kan putte i toilettet.

Ifølge ham skyldes det både dårlige vaner, men også at der i mange europæiske storbyer sker overløb på kloakkerne, så plast fra private hjem ender i floderne, føres ud til havet og videre til kysterne i Danmark.

Læs også: Anders Morgenthaler bliver ny ambassadør for Affaldsindsamlingen

Foto: STRANDET

Deltag i Affaldsindsamlingen

Som en del af DN's landsdækkende affaldsindsamling i marts inviterer Strandet sammen med Klitmøller Friskole til en hyggelig strandrens.

Her kan man sammen med familien, naboen eller vennerne være med til at rense strandene og gøre naturen lidt renere til gavn for både miljø og dyreliv.

Klik her for at deltage i affaldsindsamlingen på Klitmøller Strand fredag d. 24. marts.

Klik her for at deltage i affaldsindsamlingen på Liseleje Strand lørdag d. 25. marts.

En oplevelse, der giver fællesskab, hjælper miljøet og kickstarter nye vaner

Ved at deltage i en affaldsindsamling gør man ikke kun naturen, men også sig selv en tjeneste. For ifølge Jens handler det om at komme ud og opleve naturen, så man kan blive bedre til at passe på den.

- En indsamling er en god og anderledes måde at opleve vores natur på, siger han og fortsætter:

- Vi bliver alle frustrerede over at se hvor meget affald der ligger, så en ’Beach clean-up’ er en måde at kombinere nye oplevelser, socialt fællesskab og rent faktisk gøre noget konkret, som hjælper naturen.

Det handler nemlig ikke kun om at fjerne affald fra naturen, men også om at blive bevist om sine egne dårlige vaner, og hvordan man kan ændre dem, mener han.

Vær med til at gøre en forskel

Den 20.-26. marts giver vi og tusindvis af danskere vores natur en ordentlig forårsrengøring. Og du kan være med i vores årlige affaldsindsamling.

Opret din indsamling i dag og invitér familie, venner og andre i dit lokalområde til at være med i affaldskampen. Så sender vi de sække, som du skal bruge. Når du opretter en indsamling er du med i lodtrækningen om at vinde præmier.