Uanset om du er en garvet fuglekigger, skarp jæger eller bare er nysgerrig på naturens forunderlige verden, så er nøglen til et godt kig: en kikkert.


Men en kikkert er ikke bare en kikkert, og det kan være svært at vælge blandt de mange på markedet.

Vi har derfor testet ti forskellige kikkerter fra DN Butikken, så du kan finde lige præcis den kikkert, som passer til dit behov.

Sådan gjorde vi

Vores helt egen fuglenørd og kikkertekspert, biolog Jan Pedersen, har personligt testet de forskellige kikkerter. Alt fra håndtering til fokusering er blevet undersøgt nøje.

Han har været vågen dag og nat, trodset vind og vejr, og kigget det danske landskab tyndt. Og hans konklusion er klar:

- Pris og kvalitet hænger tydeligt sammen. Men løbet imellem de forskellige kikkerter er tæt, og jeg har fundet flere rigtigt gode køb til dem i midterfeltet, som ønsker sig en god kikkert til en fornuftig pris.

Se hvordan de forskellige kikkerter klarede sig i testen her.

Object reference not set to an instance of an object.

Test af kikkerter

Kowa BD Prominar 8x42 XD og 10x42

Kowa BD 8x42 og 10x42 er på alle måder fremragende kikkerter. De er lækre at holde, ligger kompakt og veldesignet i hånden. Indpakningen er vandtæt og helt dugfri, og leveres med 10 års garanti.

Et sæt eksklusive Prominar XD glas sikrer forbavsende klart billede, pivskarp horisont og absolut ingen fortegning af farver eller rulning ved panorering.

Serien er ligesom den billigere, men stadig meget vellykkede SV serie fra samme firma designet i Japan og produceret i Kina – ganske som Focus kikkerterne også er det.

8x42 er DN Butikkens generelle anbefaling af flere grunde: Stort synsfelt, meget lysstærkt billede og nemt at holde rolig – især for mindre erfarne kikkertbrugere.

10x42 er for trænede kikkertbrugere eller folk med en rolig hånd. Man opnår flere detaljer på især fugle langt væk. Det sker dog på bekostning af synsfelten, der er mindre, og derfor også kan opleves mere uroligt. Men som med alt andet, så gør øvelse mester!

Find kikkert og priser her

Kowa Genesis 8x33 og 10x33

Kowas topmodel hedder Genesis 8x33 og 10x33, og er virkelig lækker af ydre, passer perfekt i hånden, og vejer en bagatel i forhold til almindelige fuglekikkerter.

Genesis 8x33 har hele 140 m synsfelt på 1000 m afstand, hvilket er absolut det bredeste synsfelt i DN Butikken og iblandt eliten i kikkertverdenen.

Modellen har desuden et stort, flot og utrolig lyst synsfelt.

Alle Genesis kikkerter produceres, testes og samles i Japan og har 10 års garanti.

Kikkerten leveres i fin taske med meget lækker bærerem til kikkerten og beskyttelsesdæksler til både objekt- og okularglas, hvor det er tanken at dækslerne til objektglassene hænger ved, og klappes på, når man går rundt med kikkerten eller lægger den fra sig. Derved beskyttes de fine glas langt ud i fremtiden.

Find kikkert og priser her

Kowa SV 8x32

Kowa SV 8x32 var en positiv oplevelse fra første kik: feltets bredeste synsfelt, 136 m, superlækkert greb og silkeblød fokusskrue.

Billedet er meget skarpt og lyst, selv i møgvejr, men den kan ikke følge med Focus Falcon i mørket, fordi den mangler de fineste mikrodetaljer.

Billedet i Kowa’en er frem for alt roligt med kun lidt uskarphed i randen. Men der er ingen rulning i horisonten og alt står som det skal.

Fokuseringen går som en leg fra 1,5 m til uendelig på 1,5 omgange. Mange kikkertfirmaer kunne lære noget her.

Øjestykkerne er fine, og kikkerten har som den eneste tre distinkte stop fra helt i til brillebrugere til helt ud, hvor alt falder på plads.

(OBS: Kowa-modellen SV 8x32 er erstattet af SV 10x32 i DN's shop)

Pris: 1.895 kr.
Medlemspris: 1.699 kr.

Køb Kowa SV 10x32 i DN Butikken

Steiner Safari Ultrasharp 8x30

Safari Ultrasharp 8x30 er feltets billigste og samtidig eneste såkaldte porroprisme-model. Det giver kikkerten et traditionelt udseende og gør den let at bruge.

Den er nem at holde stille, er solid, gengiver gode farver og har en virkelig fin dybde i billedet, der samtidig er rimeligt bredt.

Det giver tilsammen en rigtig god begynderkikkert til gåture og til safari.

Find kikkert og priser her

Steiner Observer 8x42

Observer 8x42 er feltets største model. Den har mange gode egenskaber, men har også testens mest begrænsede synsfelt. Til gengæld er kikkerten pivskarp helt ud til randen.

Den gengiver generelt levende og varme farver, og har et godt skarpt billede uden rulninger i horisonten. Observer har fin 3-D gengivelse, men mangler ligesom Safari Ultrasharp de sidste mikrodetaljer i forhold til dyrere Steiner modeller.

Indpakningen er kraftig og udstråler holdbarhed ved utilsigtede tab og fald.

Fokuseringen går blødt og præcist på 1,5 omgange fra nærgrænse til uendelig. Øjenstykkerne er gode, men kan virke lidt korte.

Find kikkert og priser her

Steiner Ranger Xtreme 8x32

Ranger Extreme 8x32 er der tydeligvis kræset for. Den er feltets mest kompakte kikkert og har et meget stort synsfelt på 133 m med dejligt levende og mættede farver. Det kombineret med et overbevisende 3-D billede med stor dybdeskarphed giver en kikkert, som er perfekt til gåture, jagt og fuglekig.

Øjenstykkerne er gode og har Steiners karakteristiske flapper, som faktisk er effektive til at lukke udefrakommende lys (og vind) af.

Randskarpheden er god, og indpakningen er smart, robust og vandtæt helt ned til 3 m dybde.
Ranger Extreme er samlet set en fantastisk kikkert, som jeg tror, at de fleste vil elske.

Find kikkert og priser her

Focus Eagle 8x42

Eagle 8x42 er en kompakt kikkert, hvor du får meget kikkert for pengene. Synsfeltet er ikke feltets bredeste, men til gengæld er billedet skarpt til kanten uden tendens til at ”bule” eller rulle med horisonten.

Det særlige ved Eagle-modellen er den lange vandring på fokusskruen. Tre hele omgange fra nær til uendelig. I praksis giver det oplevelsen af at kunne finjustere billedets skarphed. Denne funktion kan drille lidt, hvis du kikker ud over havet og en fugl pludselig lander for foden af dig.

Farverne er absolut godkendte, men ikke helt så levende som de bedste af Steiners.

Find kikkert og priser her

Focus Falcon 8x42

Falcon 8x42 er udstyret med fantastiske ED-objektiver, som selv i dybskumring giver et meget lysstærkt billede. Synsfeltet er med sine 136 mm feltets bredeste.

Trods et generelt skarpt tegnet billede anes en svag ”rulning” langs horisonten ved panorering. Det giver især ved hurtige bevægelser et lidt ”levende” billede.

Farvegengivelsen er til gengæld god, og mikrodetaljer i billedet står skarpt.
Kikkerten kommer lidt til kort i kulde, fordi fokusskruen ikke er særligt vante-venlig.

Til sidst men ikke mindst skal Falcon-modellen kun bruge 1¼ omgang fra nærgrænse til uendelig, hvilket kan gøre den mere besværlig at indstille.

Find kikkert og priser her

Hvad anbefaler eksperten?

Bedst i test

Kowa Genesis 8x33
Kowas Genesis 8x33 er helt sublim, mega vidvinkel synsfelt og pivhamrende skarp. Det er uden tvivl den bedste kikkerter DN Butikken har haft i sortimentet til dato.

Genesis 8x33 og 10x33 henvender sig til en bred skare. Kan bruges på rejser eller til insekt- og sommerfuglekik. Her har Genesis skudt måske ikke papegøjen, men så i hvert fald citronsommerfuglen med en nærfokus på blot en meters penge! Det er ret ekstremt og vil give insektinteresserede et nyt arbejdsredskab.


Find kikkert og priser her

Bedst til prisen

Kowa SV 8X32
DN Butikkens absolut bedste til prisen må være Kowa SV 8x32!

Kikkerten har alt, hvad man kan forlange til en god pris. Kikkerten er feltets letteste, og er meget nem at håndtere og bruge i praksis. Den kan blive en god faste følgesvend, som hurtigt kan tages frem fra tasken, når den rigtige fugl flyver forbi.

Den har i hvert fald ekspertens varmeste anbefalinger.

Pris: 1.895 kr.
Medlemspris: 1.699 kr.

Køb nu i DN Shop

Begynderens bedste

Steiner Safari Ultrasharp 8x30
Hvis vi kaster alle kikkerterne i hænderne på mindre erfarne kikkertbrugere og beder dem om at pege på ”deres favorit”, så vælger to ud af to forsøgspersoner Steiner Safari Ultrasharp 8x30 som deres foretrukne.

For dem handler oplevelsen meget om at holde en kikkert roligt imellem hænderne. Det kan denne levere, og derfor får den prisen som begynderens bedste.

Find kikkert og priser her