Det er kommunen.dk, der har indhentet oplysninger fra Miljøstyrelsen om, hvilke pesticider kommunerne har købt ind til at sprøjte deres arealer med. Øverst på listen står 1,65 ton Merit Turf, der indeholder et aktivstof, der tilhører pesticid-familien neoniks også kaldet bi-dræber.

Merit Turf produceres af den danske producent Bayer, der mødte Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Biavlerforening i sidste uge til en debat på Naturmødet om neoniks.

Silkeborg købte mest bi-dræber

Ifølge aktindsigten har Silkeborg Kommunen indkøbt suverænt mest Merit Turf, nemlig 1,5 ton. Ifølge kommunen selv, bruger de giften mod gåsebillelarver, der angriber kommunens boldbaner.

- Gåsebillelarver og stankelsbenslarver og alle de insekter, der trækker på bellis og andre blomster, der findes i sådan nogle plæner, bliver påvirket af giften. Fugle, der spiser insekterne, bliver påvirket. Miljøstyrelsen bør tage hensyn til naturen ud fra et forsigtighedsprincip, siger Thyge Nygaard, der er landbrugspolitisk seniorrådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening.

- Det undrer os, at der er givet tilladelse til at bruge den gift på et område, som ikke har nogen særlig erhvervsmæssig og økonomisk betydning for kommunen, siger Thyge Nygaard.

Neoniks blev tidligere på foråret forbudt ved et skærpet forbud i EU, men indtil videre fastholder Danmark, at man skal kunne søge om dispensation her i landet og på den måde få lov at fortsætte med at bruge giften.

Neoniks er en nervegift, der er målrettet mod de insekter, der risikerer at ødelægge afgrøderne, men giften rammer også bier, der bliver meget påvirket af det.

Du kan hjælpe bierne ved at plante blomster

Bier, sommerfugle og mange andre insekter har rigtig godt af en vild vegetation i din have. Se her, hvilke blomster der er særligt gode at plante i din have eller på altanen, fordi de blomstrer på forskellige tider af året og dermed sikrer, at der altid er mad til en sulten bi.

Du kan hjælpe bierne ved at skrive under

Sidste år lancerede Danmarks Naturfredningsforening en omfattende bi-dræber-kampagne for at skabe et forum for alle, der gerne vil forsvare bierne og sige nej til fortsat brug af neoniks i Danmark. Dags dato har over 28.000 danskere skrevet under.