Af Julie Søgaard

Lene Skrumsager Møller står midt i haven under et par store træer og roder lidt i bålet, mens moskusænderne spankulerer rundt og nipper af planterne.

Foran hende ligger grøntsagsmarken med lange rækker af kål, ærter, gulerødder, hestebønner, rødbeder og andet grønt, der stikker op af jorden.

Langs den ene side af haven er der endnu en mark, langmarken, hvor man kan spise blomsterne, og inde i drivhuset hænger agurkerne ned fra loftet – lige til at plukke. På den anden side af haven er der andegård, kaningård og hønsegård, og bagerst en havedam og en lille samling træer.

- Jeg har opdaget, at der bor en musefamilie i den lille bakke bag havedammen. Og en brumbasse-familie mellem stenene der, siger Lene Skrumsager Møller og peger begejstret.

Den veltrimmede parcelhushave holdt naturen nede

Haven er i dag familiens lille naturparadis. Men sådan var det bestemt ikke for ti år siden, da Lene Skrumsager Møller flyttede fra en lejlighed på Frederiksberg ud til Morten og hans tre børn og pludselig fik hus og have i Hvidovre.

Dengang bestod haven primært af en stor, kortklippet græsplæne og trimmede hække. Lene havde en forestilling om, at hun i sin nye have kunne starte dagen helt uforstyrret og komme tættere på naturen – som når hun på en af sine vandreture i vildmarken åbner teltdugen om morgenen. Her mærker hun den storslåede natur, der får hende til at føle sig som et lille sandkorn i en meget stor verden. Den følelse ville hun gerne genkalde sig i haven.

- Det prøvede jeg så de første 14 dage, men det, jeg fornemmede herude, var overhovedet ikke natur. Det var forstad, boligkvarter og en natur, der var holdt nede, siger Lene Skrumsager Møller.

I 2018 gik Lene Skrumsager Møller og hendes familie derfor i gang med at omlægge haven til en grøntsagsmark. Men hvordan kommer man tættere på naturen ved i store træk blot at omlægge haven til et minilandbrug?

- Hvis du havde spurgt mig dengang for ti år siden, var jeg så fremmedgjort fra naturen, at jeg kun kunne mærke den, når jeg opholdt mig i uberørt natur. Jeg så ikke mig selv som en del af naturen. Jeg er vokset op i en tid, hvor vi har lært, at vi kan udnytte, udpine og misbruge naturen. Den skal nok give os, hvad vi har brug for, siger Lene Skrumsager Møller.

Slip din have fri sammen med os

Gør som tusindvis af andre haveejere og tilmeld din have til vores projekt Slip Haven Fri.

Så får du vejledning til omlægning af din have og en flot sticker til postkassen.

Tryk på pilen for at se flere billeder af Lene Skrumsager Møllers vilde køkkenhave

Nu kan Lene mærke naturen i sin have

Men ved selv at stå med nogle frø i hånden, lægge dem i jorden og være vidne til, hvad der sker inde i frøet, se hvordan naturens kræfter fungerer – det har gjort indtryk på Lene.

- I det år vi omlagde haven, gik jeg ofte i stilhed herude. I løbet af den proces kunne jeg pludselig mærke, at det hele er levende. Hvert et frø. Hvert et træ. Hver en lille skabning. Det kunne jeg ikke før, siger hun.

Lene Skrumsager Møller mærker nu, at hun er en del af naturen, og så føles det rigtigt at dyrke jorden på en måde, hvor hun arbejder med og ikke mod naturen. For hende er det næsten lige meget, om det er en dyrket majsplante eller en vild blomst.

- Jeg ser livsprocessen, forvandlingen, magien lige foran øjnene på mig. Men det mest fortryllende er dog stadig det vilde liv, siger Lene Skrumsager Møller.

Læs også: 7 råd til den smukke, vilde køkkenhave

Haven giver mad og summer samtidig af liv

Det er blandt andet de vilde dyr og planter i haven, der giver finurlige oplevelser, fordi de bare gør, hvad der passer dem.

Og i forhaven har naturen fået helt lov til at bestemme. Hvert år dukker flere vilde arter op i det høje græs. Bagerst i haven er der en lille samling træer, som familien kalder skoven. Havedammen huser frøer og salamandre. Det vrimler med insekter, fugle og egern, en fiskehejre har været forbi havedammen og ræven dukker også ofte op.

I dag er haven for alvor begyndt at give afgrøder, så ingredienser til morgenmad, frokost og aftensmad bliver ofte hentet i haven.

- Mynten til morgenteen og rødbeden til morgenjuicen bliver hentet i haven. Og min datter Sophia vil gerne have et æble om morgenen, så det plukker vi fra træet i sæsonen, siger Lene Skrumsager Møller.

Lad lysten styre omlægningen af din have

Når man hører om de mange projekter, kan man blive helt forpustet ved tanken om at skulle i gang med at omlægge sin egen have efter Lene og familiens forbillede.

Så hvordan undgår man at give op, før man overhovedet er kommet i gang?

- Man skal mærke, hvad man har lyst til. Helt klart. Det hele her er lystbetonet. Der er nogle ting her, som vi gerne vil have lavet, men som ikke er lavet, fordi vi ikke har haft lyst til det, siger Lene Skrumsager Møller.

Hun foreslår, at man begynder med det projekt, man bare ikke kan lade være med at lave, frem for at lave tingene i en bestemt rækkefølge.

Lenes tips til at komme i gang

  • Gå kun i gang med projekter i haven, du virkelig har lyst til at lave – ikke dem, du “bør” lave.
  • Vælg at dyrke jorden efter lugefri og gravefri principper og arbejd med og ikke mod naturen
  • Få børnene med ud i haven ved at skabe “legestationer” de forskellige steder i haven, hvor du selv opholder dig, så børnene ikke bare har et enkelt legehjørne.
  • Få daglige gøremål i haven, der forpligter dig og dine børn til at komme ud.
  • Placér så vidt muligt de enkelte elementer i haven efter, hvor tit du vil bruge dem. Det vil sige, at det du gerne vil bruge oftest, skal ligge tættest på huset.

Læs Lenes syv råd til den vilde køkkenhave

Fra græsplæne til grøntsagsmark

Lene Skrumsager Møller har skrevet en bog om vejen fra græsplæne i parcelhushaven i Hvidovre til grøntsagsmark med forskelige afgrøder, dyr og vild forhave.

Bogen kan købes med rabat i vores medlemsshop.

Object reference not set to an instance of an object.