Den stramme tarp blafrer svagt mellem Grib skovs træer, mens Niels Overgaard Blok sætter en af sine carbonvandrestave op som teltstang.

Det er her under tarpen, en avanceret form for presenning, han altid bor, når han er på tur. Han fylder gryden med Esrum søs klare vand og sætter sig til rette i skovbunden.

- Har jeg egentlig brug for det her?, spørger han retorisk, mens han piller resten af indholdet ud af sin rygsæk. Han lægger noget af udstyret frem på skovbunden. Alt unødvendigt er fjernet, og alt er gennemtænkt til mindste detalje. Kogegrejet har ultratynde titaniumsplader, den specialsyede sovepose kan ligge i én hånd og fiberjakken er så let, der næsten blæser væk.

Niels Overgaard Blok har gennem det seneste årti arbejdet med at skære ned på sit udstyr og gøre sin rygsæks indhold så let som mulig, når han er på tur.

- Når alt er skåret ned til et minimum, kræver det, at jeg tænker mig meget mere om, siger Niels, der til daglig arbejder som projektleder på Københavns Universitet.

- Det kræver, at jeg forholder mig til den natur, jeg er i, uanset om jeg er i en skov i Danmark eller i højfjeldet i Norge. Det fascinerer mig meget.

Gode råd fra Niels:

Skær ned på vægten!

  • Vej alt dit udstyr og spørg så dig selv, om alt sammen virkelig er nødvendigt. De steder du kan spare mest vægt er på rygsæk, telt, sovepose, liggeunderlag og køkken.
  • Brug vandrestave. Du sparer en masse energi, op mod 20 procent, ved at anvende dem.
  • Hold det enkelt. Undgå for mange lommer, lynlåse, knapper, remme, osv. på tøj og udstyr. Det kan gå i stykker og giver ekstra vægt.
  • Tag kun den mængde med du skal bruge. Det gælder både tøj, brændstof, mad og tandpasta.

En hel bevægelse

Ideen om at skære alt ned til et minimum stammer fra USA: Her kalder de det for ultra light hiking, og det er nærmest blevet til en nyreligiøs bevægelse, fortæller Niels Overgaard Blok.

- Men jeg er ikke så vild med alle de forskellige regler og begreber, som det let kommer til at gå op i. For mig handler det om turen, så jeg kalder det bare for letvægtsvandring, siger han.

Niels vandrer i både Danmark og udlandet, og sidste år overnattede han ude 70 nætter. Han er netop vendt hjem efter en 6-dages vandretur i det norske højfjeld.

På turen vejede Niels’ rygsæk 11,5 kilo inklusiv mad til seks dag. Dem han vandrede med bar på rygsække på over 20 kilo.

- Efter nogle dage begyndte de da også at blive en smule misundelige på min lette oppakning, siger Niels og ler.

Da han var yngre, vejede hans rygsæk meget mere, når han tog af sted på tur, fortæller han, mens vandet i gryden begynder at boble under sprittens gule flamme.

- Dengang var det nærmest et mål i sig selv, at det skulle være så hårdt som muligt at vandre. At det skulle være en manddomsprøve hver gang. Men med en let rygsæk går man ofte længere og har tit en bedre oplevelse, og det er vigtigt for mig, siger Niels.

Kend dine evner

Niels oplever ofte både hovedrysten og nysgerrighed, når andre vandrere ser, hvor lidt udstyr han medbringer– og at han sover under tarp i højfjeldet.

- Grej er jo designet til at tage det vilde ud af naturen, så jo mindre jeg medbringer, jo større krav stiller det til mig selv, forklarer Niels.

- Hvis du for eksempel ikke har et telt, så er du nødt til at vide, hvor du skal placere din lejr for at finde læ. Man skal kende sine evner og begrænsninger, og det kommer der mere fokus på, når man skærer alt det overflødige fra.

Niels’ næste store tur går efter planen til Europas sidste store vildmark i Sarek i Lapland, hvor der både er masser af myg og bjørne.

Også her skal han sove under sin tarp.

Foto: Jonas Pryner