Aksel og Solvej var ikke mere end 4 og 6 år, da deres mor Thilde Thode Jensen første gang pakkede en rygsæk med kiks og saftevand og lod dem løbe fra haven og ud i skoven eller ud på markerne, der omkranser hjemmet nær Roskilde.

-Det er vigtigt for mig at give mine børn lov til at udforske naturen på egen hånd og forære dem det eventyr, der følger med. Det viser dem, at jeg har tillid til, at de kan tage ansvar og klare sig selv, siger hun.

Thilde Thode Jensen er i gang med at uddanne sig til natur- og kulturformidler på Skovskolen for at dygtiggøre sig i blandt andet facilitering af naturoplevelser for børn.

Læs også: 5 råd til at lade børnene lege alene i naturen

Eventyret starter i naturen

En rundspørge lavet for Friluftsrådet i 2018 viste, at seks ud af ti danske børn mellem 12 og 15 år aldrig har været i naturen alene med deres venner.

10-årige Aksel forstår ikke, hvorfor så mange voksne er bange for at lade deres børn være alene i naturen:

-Det er da mærkeligt, siger han og rynker brynene. - For de fleste voksne har selv fået lov til at lege alene i naturen, da de var børn. Man skal bare følge stierne. Jeg har aldrig været bange for at fare vild, siger han.

Se mere: Guides og inspiration til at opleve naturen

Thilde Thode Jensen har da også mødt forældre, der syntes, at hun var for letsindig.

-Men mine børn har jo fundet ud af det. Og det vidste jeg, at de kunne, siger hun.

På dage, hvor iPads har trukket i ungerne, og hun har ønsket at lokke dem med ud, har hun bevidst aldrig mødt dem med formaninger.

-Jeg tror ikke på moraliseren. For hvad skal børnene bruge det til?

Hvis vi vil have vores børn til at slippe mobiltelefoner og iPads og lege mere udenfor, må vi også turde give dem det ansvar at tage på eventyr på egen hånd. Og så skal vi som voksne facilitere det, mener hun:

-Tag dem med ud og giv dem et fiskenet. Men lad være med at ville styre det og fortælle dem for meget om alt det, de kan finde. Det er en spoiler. Så dræber man skattejagten og eventyret.

Tag på eventyr til Naturens Uge

  • 6-12 september kan du i Naturens uge tage på oplevelse i Danmarks eventyrlige natur sammen med din familie.

  • Naturens Uge er Danmarks Naturfredningsforenings og Friluftsrådets årlige mærkedage for naturoplevelser. Formålet er at få børn og børnefamilier ud i naturen og give inspiration til at komme mere ud hele året - og resten af livet!
  • Eventyret i naturen er alt det ikke rugbrødsagtige, hverdagsagtige og forudsigelige, der hvor man betræder nye steder alene eller i fællesskab, mærker nye sansninger i naturen, smage, lyde, overflader, stilhed eller en forbundenhed.

Her er vi fri

-Kom vi skal denne vej, siger Aksel og fører an mod lågen i bunden af haven. 8-årige søster Solvej følger hurtigt trop, overhaler og løber langs skovbrynet.

-Her er man fri. Her kan vi selv bestemme, synger hun og løber i forvejen ind i skoven, hvor myggene danser tæt i træernes skygge.

Aksel gør holdt ved en stor mosset sten langs stien.

-Derinde har vi bygget en sej hule, siger han og peger ind i skoven.

-Vi vidste ikke lige, hvad vi skulle lave derhjemme. Men så pakkede vi en rygsæk og tog afsted.

-Ja, for så kunne vi sidde og tale om alt muligt hemmeligt, forklarer Solvej.

Dybere inde i skoven løber den lille sti ud i et bredere spor, som deler sig i to. Aksel og Solvej diskuterer retningen.

-Stop! Der er noget, der pusler i krattet, siger Aksel og bøjer sig ned i knæ for at undersøge sagen i det høje græs.

-Måske er det en slange, der ligger og soler sig?

Men så forsvinder lyden længere ind i buskadset, og de beslutter at lade slangen hvile sig i fred.

Eventyret viser vej

Hvis Aksel og Solvej bliver inviteret på en fælles udflugt af mor, er det som oftest let at hjælpe motivationen på vej.

-Når det har regnet, laver vi ofte frø-race eller går ud og mærker regnens kølighed. I december måned går vi på jagt efter mos og kogler til juledekorationer i mørket iført pandelamper. Jeg elsker de stemninger, natur skaber. Når først de er afsted, overtager nysgerrigheden, og eventyrlysten viser vej, siger Thilde Thode Jensen.

Thilde Thode Jensen sender helt bevidst aldrig Aksel og Solvej afsted med et formål. Nogle gange er eventyret bare at sidde og spise en kiks i skovbunden for så at vende hjem igen.

-Selvfølgelig er jeg også blevet grebet af moderinstinktet; tænk hvis de falder og brækker et ben. Men gevinsten ved at sætte dem fri og give dem det eventyr er langt større end risikoen.

Skrevet af Anne Anthon Andersen