I et år har børnehavebørn skullet tage billeder af ting og steder, der gør dem glade. Bagefter interviewede forskeren bag studiet børnene om de fotos, de selv har taget.

- Det var et gennemgående mønster blandt flere børn, at de gik hen og fotograferede buske, blomster og træer. Jeg ved, at børn i skolealderen er meget optagede af naturen. Men at børn på fire år er optagede af det, havde jeg ikke forventet på forhånd, siger Kim Rasmussen, der er lektor ved Institut for Mennesker og Teknologi på RUC, til DR.

I 2009 viste et lignende studie også, at børn er meget optagede af naturen.

- Det, de tog billeder af og var allermest optaget af, var lege og deres venner. Men det overraskede mig, at der var rigtig mange billeder fra naturen. Solen, der faldt på en særlig måde, blomster eller buske. Når jeg spurgte, hvorfor de tog fotos af de grønne ting, sagde de: ”det er pænt” og ”det gør mig glad”, fortæller ph.d. Anette Boye Koch fra VIA University College, til DR.

Begge forskere peger på det æstetiske, og at de grønne oplevelser sjældent er voksenstyret, som grunde til at børn vægter naturen så højt.

Object reference not set to an instance of an object.

Børn kommer for lidt ud

Børn i dag er kun halvt så meget ude i naturen, som deres bedsteforældre var i deres barndom.

Kun 23 procent af de 5-12 årige er dagligt ude for at bruge eller lege i naturen. Da deres forældre var børn, var 42 procent ude dagligt, mens 59 procent af bedsteforældrene var i naturen hver dag. Det viser en undersøgelse, som Gallup lavede for Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet i 2013.

- Det er rigtig ærgerligt, at børn ikke kommer mere ud. Studierne bekræfter jo, at naturen giver børnene rigtig meget, og det bør pædagoger og forældre udnytte, siger Ole Laursen, der er funktionsleder i Danmarks Naturfredningsforening og blandt andet står for deres site med naturoplevelser for børn og familier Naturninja.dk.

- Gennem millioner af år har vi tilpasset os et liv med de udfordringer, vi møder i naturen. Derfor er lege og aktiviteter i naturen naturlige for os og hjælper vores børn til at blive robuste, kreative og klar til at tage gode og rigtige beslutninger, uddyber Ole Laursen.

Børn der leger udenfor er mindre syge

Ét er, at børn bliver gladere af grønne omgivelser, men forskning viser, at det også gør børnene sundere.

Børn med daglig adgang til udeliv og grønne områder er mere fysisk aktive, leger mere på tværs af køn, bevæger sig mere frit og vildt – og er mindre syge.

Det fortæller ph.d. og forsker i børn og natur, Niels Ejby-Ernst fra Via University College, til DR.