Naturen indbyder til bevægelse

Naturens Dag er en årlig begivenhed arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet med støtte fra Nordea-fonden. Temaet i år er bevægelse i naturen, og intentionen er at opfordre store og små til at komme ud i naturen og se det hav af oplevelser, naturen indbyder til.

For selvom tilslutningen til årets Naturens Dag er rekordhøj, er børns besøg i naturen rekordlav. I hvert fald hvis man sammenligner med de ældre generationer. En ny undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Danmarks Naturfredningsforening viser, at børn i dag kun er halvt så meget i naturen som deres bedsteforældre var, da de var børn.

Samtidig viser en undersøgelse af YouGov for Friluftsrådet, at mange børn aldrig får helt basale oplevelser i naturen som at overnatte i det fri, snitte med dolk eller fange en fisk. Heldigvis ser det ud til, at det er på vej til at ændre sig. Det mener Lars Mortensen, formand for Friluftsrådet.

14 år fyldt med naturoplevelser

  • Naturens Dag er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets mærkedag for naturoplevelser.
  • Formålet er at åbne naturen for børn og voksne.
  • Naturens Dag har eksisteret siden 2004.
  • Find arrangementer nær dig på Naturensdag.dk

I næste uge skal 188.000 danske børn ud af børnehavens og klasseværelsets trygge rammer og udforske den lokale natur. Det er flere end nogensinde før.

Naturens Dag i år er søndag den 9. september, men børnene tager forskud på glæderne i ugen op til selve dagen sammen med deres lærere og pædagoger. Og her er der altså rekordmange tilmeldte børn.

For Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, er rekorden et udtryk for en stadigt stigende interesse for oplevelser i naturen.

- Det er fantastisk, at så mange griber muligheden for at give børn oplevelser ude i naturen. Vi ser for tiden en kæmpe interesse blandt forældre og børn for alt, der hedder natur, miljø og klima. Naturen har momentum, siger Maria Reumert Gjerding.

- De mange tilmeldinger i år viser, at der er en utrolig interesse og efterspørgsel på de oplevelser, vi kan få i det fri. Naturens Dag skal være med til at åbne øjnene for alle de oplevelser og friluftsaktiviteter, der er derude, så det ikke bare bliver én enkelt dag - men naturens dag året rundt. Børn har brug for de vilde oplevelser, og naturen har så meget at bidrage med i børns liv og udvikling.