Naturen er verdens bedste legeplads. Og hvis børn jævnligt leger der, så bliver de både sundere, gladere og klogere. Alligevel får børn i dag alt for lidt natur.

Kun 29 procent af børnene kommer ud i naturen hver dag i løbet af sommerhalvåret. Da deres forældre var børn, var 36 procent ude hver dag, mens 55 procent af bedsteforældrene kom ud dagligt. Det viser en ny stor undersøgelse, Kantar Gallup har lavet for Danmarks Naturfredningsforening.

Værst står det til i hverdagen. Da bedsteforældrene var børn, brugte de en time i naturen på hverdage. I dag er de 5-12-årige kun ude en halv time, og hver fjerde barn kommer stort set ikke ud i naturen på hverdage.

- Hvis vi skal løse klima- og biodiversitetskriserne, skal vi starte med børnene. Børn skal vide mere om naturen, dens ressourcer og kredsløb. For børn, der kender og elsker naturen, er også bedre til at passe på den, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, og understreger:

- Tid i naturen er en essentiel investering i vores børn og naturs velvære – nu og for fremtiden.

Børneministeren bakker op

Børne- og socialminister Mai Mercado er enig i, at børn skal mere ud i naturen. Hun har også set Danmarks Naturfredningsforenings nye undersøgelse, og udviklingen bekymrer ministeren, da naturen er vigtig for børnenes fysiske og mentale sundhed.

- Naturen giver fysisk sundhed, mental sundhed, og den er grobund for sociale fællesskaber og nærvær på tværs af generationer og forskelligheder. I naturen ligger også et potentiale, når det kommer til forebyggelse, sundhedsfremme og rehabilitering, og det er derfor oplagt at tænke naturen med ind i hjælpen til udsatte og sårbare grupper i samfundet, siger Mai Mercado og tilføjer, at partnerskaber mellem det frivillige Danmark og natur- og friluftforeninger, fonde og kommuner vil være oplagte muligheder for at komme den nedadgående brug af naturen vendt.

Naturen er et vigtigt vitamin

På lige fod med sund kost og motion er naturoplevelser med til at sikre, at børn fungerer godt fysisk og psykisk.

Den svenske professor Patrick Grahn har undersøgt forskellen på børn i naturbørnehaver og traditionelle børnehaver. Han konkluderede, at børn, der leger ude i naturen eller på naturlegepladser er en tredjedel mindre syge, er bedre til at koncentrere sig og har en bedre motorik, end børn der leger indenfor eller på en traditionel legeplads.

Det skyldes, at naturen giver bedre plads, frisk luft og lys, mindre støj, færre konflikter og stimulerer børns kreativitet.

- Behovet for naturen er grundlæggende for os. Det er skrevet ind i vores DNA. Men vores måde at leve på har rykket os så langt væk fra naturen, at den mentale sundhed er udfordret som aldrig før, og meget tyder på, at vi er ved at sætte flere generationer af børn og unge over styr naturmæssigt, siger læge Peter Qvortrup Geisling.

Derudover har aktivitet i naturen en positiv effekt på børns kognition, dvs. indlæringsevne, opmærksomhed og intellektuelle færdigheder. F.eks. kan bevægelse i naturen træne koordination af øje-hånd, styrke balance, holdning og stabilitet, så børn får nogle kompetencer i kroppen til at kunne lære noget nyt.

Læs mere om børn og natur

En undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Danmarks Naturfredningsforening viser, at børn i dag er halvt så meget ude i naturen i hverdagen end deres bedsteforældre var, da de var børn.

alt
Maria Reumert Gjerding
Præsident

Gratis inspiration til at komme ud i naturen

  • Naturninja er Danmarks Naturfredningsforenings børne- og familieunivers. Skriv jer op til nyhedsbrevet i dag og modtag gratis inspiration til sjove oplevelser i det fri hver måned.