De nøgne bøgetræer står side om side og svajer i vinden. Det er koldt. Temperaturen har sneget sig ned på 5 grader på en dag i december.

For foden af et af de høje træer ligger Vibeke Holmegaard på knæ og forsøger at skovle nedfaldne blade til side med hænderne. Var det ikke træ nummer 78? Hun leder igen. Og så er den der. Den lille koksgrå mindeplade med hendes fars navn, fødselsår og dødsår. Henning Larsen, 1925-2018.

- Skoven forandrer sig hele tiden. Så man skal lige vide, hvor den er. Og det er længe siden, jeg har været her. Det er helt i min fars ånd. Han ville ikke have haft os rendende i tide og utide. Han sagde altid, at det ikke er ved gravstenen, man mindes. Det gør man i hjertet, fortæller Vibeke Holmegaard.

En af de skove, der er kommet med på den nye begravelsestrend, er Stensballegaard Skov ved Horsens, hvor Vibekes far, Henning Larsen, ligger begravet. Som den første private skov i Danmark er der her afsat et stykke skov til skovbegravelsesplads. I alt har 15 danskere fået deres urne nedsat i skovmulden og mere end 50 har allerede reserveret en urneplads under trækronerne.

Foto: Niels Åge Skovbo

Skoven er liv

Udover Henning Larsen hviler 14 andre danskere i skovbunden i Stensballegaard Skov, som tilhører godset Stensballegaard.

Ved første øjekast, når man går langs grusvejen med fjorden og golfbanerne på højre side og skoven og skovbegravelsespladsen på venstre, lægger man ikke mærke til begravelsespladsen, der breder sig over godt 1,2 hektar skov. For der er ingen veltrimmede ligusterhække, gravsten, kors, blomster eller blafrende stearinlys som på en kirkegård.

Og det var netop det naturlige og omskiftelige, som tiltalte de efterladte den dag, hvor de sad rundt om bordet med bedemanden og skulle beslutte, hvor Henning Larsens urne skulle nedsættes efter begravelsen i kirken.

Det fortæller hans efterladte hustru 83-årige Jonny Larsen. Hun har taget plads på en stor træstub ved siden af familiens træ.

- Der er liv i en skov, og den følger årets gang. Falder der en gren ned, så falder der en gren ned. Og så bliver den liggende. Det er naturen, der bestemmer her. Derfor er jeg meget glad for, at han kom her hen og hvile, siger hun.

Lyt til podcast om skovbegravelser

Første begravelsesplads i privat skov

I godt ti år har urnenedsættelser i de danske skove været tilladt, og som den første skovbegravelsesplads i privat skov blev Stensballegaard Skovbegravelsesplads indviet i januar sidste år.

Ellers er det kun den kommunale skov Kohaveskov i Odense, der siden 2014 og frem til 2019 har lagt skovbund til 132 urnenedsættelser. Til forskel fra den er der i Horsens mulighed for at lægge en lille mindeplade i skovbunden, gravstederne kan forlænges, pårørende kan deltage i urnenedsættelsen og der kan reserveres en urneplads under en bestemt trækrone. Det har 50 danskere allerede gjort.

Men det det er formentlig ikke kun de to skove, hvor naturelskere kan blive begravet i fremtiden. Undersøgelser har nemlig vist, at hver fjerede dansker ikke ønsker en kirkelig begravelse, og mange ønsker skoven som sidste hvilested.

Det er en trend som familien fra Horsens kun har godt at sige om. Hele familien - også oldebørnene - var med til urnenedsættelsen den forårsdag i april for snart et år siden, hvor skovbundens brune dækken af visne blade havde forvandlet sig til en hvid dyne af anemoner.

- Vi kommer af naturen, og vi går tilbage til naturen. Men derfor kan det godt være rart at komme her ud i skoven og sidde og snakke lidt med ham - og vide, hvor han er, slutter Vibeke Holmegaard.

Fakta om skovbegravelse

  • Loven om skovbegravelser trådte i kraft for godt ti år siden i august 2008.
  • Den kommunale skov Kohaveskov i Odense var den første skov i Danmark, der åbnede op for skovbegravelser. Siden 2014 og frem til januar 2019 har skoven lagt skovbund til 132 urnenedsættelser.
  • I skrivende stund er 7 private skovejere i gang med en ansøgningsproces for at komme med på den nye begravelsestrend.
  • Se mere på skovbegravelse.nu

Vidste du?

Hvis du har naturen kær, kan du vælge at lade naturen arve dig, når du dør. Her kan du læse mere om at skrive naturen ind i dit testamente.