Overalt i Danmark kører landmænd rundt på deres marker. De skal sørge for, at deres afgrøder gror til tiden, så de kan leveres som planlagt. Der skal ikke være for mange fejl eller forsinkelser. Derfor vælger flere at bruge pesticider, så antallet af dårlige overraskelser mindskes.

Hver eneste dag siver resterne af de pesticider, og dermed gift, ned i vores grundvand. Danmarks Naturfredningsforenings nye ekspert på området, Walter Brüsch, fortæller, at de spor man finder fra pesticider kan være 20, 30 og nogle gange 40 år gamle.

- Det betyder, at man først kan finde de stoffer, man bruger i dag, om rigtig lang tid. Derfor skal vi gøre alt for ikke at bruge pesticider, der ender i grundvandet.

Deler samme holdning

Walter Brüsch er startet i Danmarks Naturfredningsforening efter mere end 30 år hos GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland). Som uddannet geolog har han beskæftiget sig med pesticider og deres påvirkning af grundvandet – og er førende ekspert på dette område.

- Jeg glæder mig rigtig meget til at være en del af en forening som DN. Det er et sted, jeg har altid har haft et godt øje for, og som jeg deler holdninger med, siger han.

Han understreger, at han virkelig har nydt sin tid i GEUS, men at det var svært at sige nej, da muligheden for at arbejde i DN bød sig.

Vil have ren økologi

Efter mere end tre årtier med sektorforskning glæder Walter Brüsch sig til at være et sted, hvor han kan præge den politiske debat.

- Jeg forventer, at jeg kan komme til at give udtryk for DN’s holdninger til medierne, når vi kommer ind på mit stofområde.

Hans fokus er lige nu på brugen af pesticider i landbruget og den måde, de bliver godkendt på.

- De pesticider, der bliver godkendt i dag, må gerne komme i grundvandet, hvis koncentrationerne ikke er for store, og fordi der er nogle grænseværdier, de ikke overskrider. Det synes jeg er forkert. Hvis man gerne vil undgå gift i grundvandet, så ser jeg kun én løsning – og det at lade være med at bruge dem med et rent og økologisk landbrug.

Forstår ikke landbruget

I starten af sin tid i DN vil Walter Brüsch især fokusere på det, vi sprøjter med. Han vil være med til at sikre, at vores børn og børnebørn ikke bliver forurenet af de pesticider, der ryger i grundvandet.

Derfor forstår han heller ikke, at landbruget fortsat har lov til sprøjte i de mængder, som de gør nu.

- I enhver anden sammenhæng i samfundet er det sådan, at dem der forurener, skal gøre rent efter sig selv. Men i landbruget er det det stik modsatte. Der skal vi andre betale forurenerne for at lade være med at forurene, fortæller Walter Brüsch.

- Det er besynderligt, og jeg ser frem til at kunne beskæftige mig mere med dette i Danmarks Naturfredningsforening. Jeg vil gerne være med til at gøre en forskel.

alt
Walter Brüsch
Politisk rådgiver, geologi, grundvand og sprøjtegift
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 40 97 32 43