Forestil dig, at du skal have nye stole til dit spisebord. Dit valg falder på nogle smukke træstole, men du er ikke helt sikker på, hvor træet kommer fra, og om det er fældet på en ansvarlig måde.

Det nemmeste ville være at ignorere spørgsmålet og køre dankortet hurtigt igennem. Men hvis du gerne vil handle bæredygtigt, kommer her nogle af de vigtigste ting, du skal vide om træmøbler. Før du svinger kortet.

Læs også: Guide til grønt tøj

Bæredygtige møbler - sådan:

  • Genbrug møbler frem for at købe nye.
  • Pas godt på dine møbler - så holder de i længere tid.
  • Køb FSC-certificeret træ.
  • Spørg efter FSC-certificerede træ- og papirvarer både i butikkerne og på din arbejdsplads.

Køb certificeret træ

De primære skovcertificeringer er FSC og PEFC. Som forbruger er mærket, du skal holde øje med, FSC, da det som oftest er at finde på selve produktet eller emballagen.

Certificeret træ er din garanti for, at der er sikret hensyn til biodiversitet, langsigtet produktion og sociale forhold i skovproduktionen.

En certificering medfører nemlig, at skovene udvikler sig mere naturligt, selvom der produceres træ i skoven. Der bliver nemlig ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Desuden bliver der blandt andet taget hensyn til truede arter, kulturarv og ansattes og lokales rettigheder.

Læs mere om Danmarks Naturfredningsforening og skov

Derfor er træ et bæredygtigt valg

Der er flere gode grunde til, at møbler i træ er et bæredygtigt valg, fortæller Nora Skjernaa Hansen, der er rådgiver i skovpolitik hos Danmarks Naturfredningsforening.

- Træ er et super godt produkt, fordi det modsat plastisk og metal er en fornybar ressource. Desuden kræver det heller ikke så meget energi at lave og forarbejde træ, siger hun.

Når træ anvendes til møbler, er det generelt også bedre for klimaet, fortæller Nora Skjernaa Hansen.

- Træ fungerer nemlig som et kulstoflager, og når træ anvendes i møbler, holder det fortsat på kulstoffet. Desuden sparer du klimaet for kvælstof, fordi fremstillingen af træ bruger mindre energi end plast og metal.

Om FSC-mærket

  • FSC er en international non-profit mærkningsordning til træ og papir.
  • FSC hverken producerer eller sælger varer.
  • Du finder FSC-mærket på produkter af træ og papir, som du kan købe med god samvittighed.

Desuden er:

  • 35 procent af det samlede danske skovareal FSC-certificeret.
  • 636 danske virksomheder er FSC CoC-certificerede.

Kilde: FSC Danmark

Genbrug og vedligehold

Træmøbler kan holde i mange år. Især hvis de er af god kvalitet og vedligeholdes ordentligt. Sørg derfor for at give dine møbler et langt liv. Hvis du ikke har glæde af møblet mere, så sælg det eller giv det videre, så andre kan få glæde af det.

Hvis møblet er blevet så slidt, at det ikke kan bruges mere, så aflever det på genbrugsstationen. På den måde kan træet blive til nye møbler eller spånplader.

Møbelgiganter og designguruer

Hverken pris eller design er i dag undskyldninger for ikke at købe møbler af bæredygtigt træ. Flere og flere virksomheder får nemlig øjnene op for FSC-certificeret træ.

Ikea arbejder blandt andet på, at 100 procent af deres trævarer skal være produceret af genbrugs- eller FSC-certificeret træ inden udgangen af 2020.

Også Republic of Fritz Hansens får løbende flere og flere certificeringer på trædelene til deres kendte danske designklassikere.

Object reference not set to an instance of an object.