Den sover syv måneder om året, spiser nødder og insekter, og den kravler hellere i buskene end på jorden. Hasselmusen, Danmarks eneste syvsover, er på papiret en nem art at gøre tilfreds.

Alligevel er hasselmusen truet. Den lever i fragmenterede bestande kun fem-seks steder i Danmark, og den ser ud til måske helt at være forsvundet i Jylland.

Nu vil et nyt projekt ved hjælp af bl.a. vildtkameraer lede efter hasselmusen de steder, hvor den måske fortsat bor, for at sikre dens levesteder. Men det er ikke en nem opgave: Hasselmusene er typisk nataktive og meget svære at opdage, fortæller Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening.

-For at kunne hjælpe den truede syvsover, er vi grundlæggende nødt til at vide, hvor den er. Hvis eksperterne, vi samarbejder med, finder hasselmus i Jylland, kan vi sætte aktiviteter i værk for at sikre, at det truede dyr også kan bo der i fremtiden, siger Bo Håkansson.

Giv dyrene et hjem i julen

Hasselmusen er en af de 1844 arter, der i Danmark er i fare for at uddø, ifølge forskere på Aarhus Universitet. Den lever i spredte bestande på Sjælland og Fyn, og sidst den blev set i Jylland, var det i Vejle-området og ved Gråsten. Forskere har siden vurderet, at hasselmusen sandsynligvis er forsvundet fra Jylland, men af og til dukker meldinger op om mulige tegn på hasselmus vest for Lillebælt.

Projekt Hasselmus skal afdække, om de jyske hasselmus lever, så de kan få hjælp.

Læs også: Derfor er hasselmusen truet

Projektet er en del af Danmarks Naturfredningsforenings årlige juleindsamling for de truede dyr. I 2020 indsamlede foreningen penge til at lave et kæmpe stendige i Vejen til rødlistede mårdyr, og den truede odder på Sjælland fik donationer til nye livsnødvendige odderpassager, så de kan undslippe landevejstrafikken.

Nu er turen kommet til de truede pattedyr hasselmus.

-Vi er enormt glade for, at så mange danskere har støttet vores projekter for truede dyr. I Danmarks Naturfredningsforening kæmper vi for mere natur i Danmark, hvor arterne trives og hvorfra de kan sprede sig. De målrettede juleprojekter er konkrete og synlige eksempler på det, hvilket forhåbentlig får flere danskernes øjne op for de fantastiske arter, vi så gerne vil beholde, siger Bo Håkansson.

Læs mere om forskeren Helle Wilhelmsen, der vil finde hasselmusene

Giv et bidrag til de truede dyr og få et gavebevis som dette.

Giv dyrene et hjem i julen

1844 arter i Danmark er i fare for at uddø. Støt arbejdet for truede dyr og giv dyr som hasselmus en chance til.

I julen 2021 går dit bidrag til:

  • Vores arbejde for at sikre mere natur til de truede dyr.
  • Projekt Hasselmus, der skal hjælpe den jyske bestand af hasselmus på fode igen.
  • Projekt Kirkeugle, der gennem fodring, forskning og gps-sporing holder hånden under de kritisk truede kirkeugler i Danmark.
alt
Bo Håkansson
Seniorrådgiver naturpolitik og artsforvaltning
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 22 27 51 57

Støt dyrene i julen