Nytårsguide: Sådan gør du årets sidste aften grønnere
Vores fest-vaner nytårsaften kan have negative konsekvenser for vores natur, miljø og klima. Heldigvis er der flere måder, du kan gøre årets sidste aften grønnere.Et nyt år står for døren, og traditionen tro er årets sidste aften for mange danskere ensbetydende med fest og farver, hvor kransekage, bobler, festlige hatte og masser af fyrværkeri hører sig til.
Men ligesom julen kan nytårsaften let ende som en forbrugsfest, der både risikerer at forurene og presse vores natur, miljø og klima. Det skyldes ikke mindst vores forbrug af fyrværkeri. For selvom de farvestrålende og festlige krudt-produkter er fast tradition for mange, har fyrværkeriet også en uheldig slagside, forklarer Mette Hoffgaard Ranfelt, miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening:
- Danmark er et af de lande i Europa, der producerer mest affald per indbygger ifølge Eurostat. Og nytårsaften er ingen undtagelse. Problemet med fyrværkeri og andre nytårsprodukter som fx konfettirør er, at mange af produkterne indeholder plastik, der havner i naturen og nedbrydes til mikroplast.
Læs mere: Danskerne laver langt mere affald end resten af europæerne
-Det mest bæredygtige ville være at undgå eller som minimum begrænse nytårskrudtet. På den måde mindsker vi både luftforureningen forårsaget af krudtrøgen og mængden af plastik i naturen, fortæller Mette Hoffgaard Ranfelt, og fortsætter:
-Hvis man alligevel fyrer fyrværkeri af, så gå ud og hjælp med at rydde op dagen efter. Det viser også børnene, at vi selv gør det, vi normalt opdrager dem til – nemlig at man rydder op efter sig selv, og hjælper med at passe på naturen.
Udover at holde igen med krudt og konfetti, er der flere ting, du selv kan gøre.
Her får du en nytårsguide med nogle af de bedste tips til at fejre årets sidste aften på en grønnere og mere bæredygtig måde:
Nytårsmenuen
- Server en vegetarisk og økologisk nytårsmenu, og hvis du har overskud, så gå efter lokalt producerede råvarer. Så sikrer du, at klimabelastningen ved produktionen af råvarerne har været så lille som muligt.
- Hvis du serverer fisk, så hold øje med anerkendte mærkningsordninger som MSC eller endnu bedre NaturSkånsom. Så er du sikret, at fisken hverken er truet eller fisket efter metoder, der skader havmiljøet.
Læs mere: Ny mærkningsordning - nu kan du få naturvenlig fisk på tallerkenen
- Stil rester i køleskabet med det samme for at undgå madspild, hvis maden ikke bliver spist op. Giv gæsterne restemad med hjem eller frys det ned, hvis der er meget tilovers.
- Bestiller du mad udefra, så undersøg, om restauranten giver mulighed for at returnere beholderne til maden for undgå emballage-affald.
Læs mere: Ny rapport - genbrug af emballage bliver hurtigt en klimagevinst
Nytårsfesten
- Erstat engangspynt med pynt af god kvalitet, som kan gemmes og bruges igen til næste nytår og til andre festlige lejligheder. Du kan med fordel også genbruge meget af din julepynt.
- Lej eller byt dig til nytårets outfit i stedet eller køb det genbrugt. Så er du med til at skåne både miljøet og klimaet. Tøjproduktion er nemlig en af de store miljøsyndere, og det er nemt at komme til at impuls-købe nyt tøj til nytår – især hvis det er på tilbud efter julen.
Læs mere: Guide til grønt tøj - sådan går du bæredygtigt klædt
- Undgå engangsservice som fx engangschampagneglas. Hvis du mangler ekstra service, så lån det af familie, venner eller naboen.
- Køb sikkerhedsbriller i god kvalitet, som ikke går i stykker efter én aftens brug.