Havemessen CPH Garden i Valby Parken dannede i sidste uge kulisse til en flot medlemsfremgang i de giftfrie haver.

I alt 416 haveejere meldte sig ind i det giftfrie fællesskab, Giftfri Have, der rundede 10.000 medlemmer tidligere i år.

Mange af de 416 nye medlemmer var allerede giftfrie, og for dem var det en smal sag at melde sig ind og modtage det obligatoriske klistermærke til postkassen med ekstra god samvittighed.

Andre skulle lige have det sidste skub.

- Oftest er det dræbersnegle, myrer eller pleje af rosenbedet, der får os til at gribe til giften. Havemessen var en god lejlighed til at tale om alternativerne, og langt de fleste var positivt stemte over for at blive fri for sprøjtegift i haven, fortæller Gitte Holmstrup, der er projektleder i Danmarks Naturfredningsforening.

Gode råd om pleje af haven

På CPH Garden blev pleje af den giftfrie have ivrigt diskuteret ved Giftfri Haves stand. Om fredagen kom Gunnar Hansen forbi, der blandt andet er snegleekspert hos Haveselskabet.

- Sørg for at holde haven ren. Lad ikke madaffald ligge. Og gå så ud og saml alle sneglene ind og hæld kogende vand over dem. Smid dem ud, lad dem aldrig ligge i haven, sagde han.

Mod myrer og utøj i roser, var der flere, der gik i køkkenet for at hente ammunition. En blanding af vand, gær og sukker skulle være virksomt mod myrer, mens kærnemælk kunne sprayes på roserne.

Bæredygtighed og nytte i fokus

På CPH Garden var der i år en trend i retning af, at haverne gerne må være mere vilde og mere nyttige.

Flere planteskoler havde således taget et stort udvalg af vilde planter med, og der var etableret små havelandskaber af markblomster.

- Det er dejligt at se, at trenden er, at det hele ikke behøves at være velfriseret, men at haverne også kan rumme vilde elementer. Det er tit og ofte til stor gavn for nyttedyrene i haven, og har man en giftfri have, så er nyttedyrene uundværlige. Derfor giver det god mening at tænke dem med i indretningen af haven, siger Gitte Holmstrup, projektleder fra Danmarks Naturfredningsforening.

alt
Sanne Liv Lembrecht Buggeskov
Fundraisingansvarlig og Teamleder