Under valgkampen samlede statsminister Mette Frederiksen de daværende rødgrønne støttepartier på en mark mellem Køge og Ringsted for at lancerer et fælles ambitiøst udspil.

Det gik ud på at indføre et forbud mod at bruge sprøjtegifte på 200.000 hektar særlige drikkevandsområder.

Men drikkevandsudspillet overlevede ikke regeringsforhandlingerne med Moderaterne og Venstre.

Og det vækker kritik fra SF, Enhedslisten, DANVA og Danmarks Naturfredningsforening. Det fortæller DR Nyheder i dag.

Her kritiserer formand for SF, Pia Olsen Dyhr, beslutningen om at droppe sprøjteforbuddet:

- Jeg synes, det er dybt kritisabelt, fordi det handler om vores fælles drikkevand. Forudsætningen for, at vi kan åbne vores vandhane og drikke af vandet, er faktisk, at drikkevandsboringerne ikke er forurenet, siger hun til DR Nyheder.

Samme kritik kommer fra Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, som kalder det et ”enormt svigt af drikkevandsbeskyttelsen.”

Hjælp os med at beskytte drikkevandet

  • Danmarks Naturfredningsforening vil stoppe forureningen af drikkevandet ved at forbyde sprøjtegifte der, hvor grundvandet dannes og er sårbart.
  • Er du enig i, at vi skal stoppe forureningen af vores drikkevand? Så støt kampen for rent drikkevand ved at blive medlem af vores forening.

Tjek din kommune:

Pesticidrester i aktive drikkevandsboringer siden 2017

DN: Det bør ikke være til diskussion

Hos Danmarks Naturfredningsforening er præsident Maria Reumert Gjerding super ærgerlig over, at Socialdemokratiet er løbet fra valgkampens udspil om at beskytte 200.000 hektar grundvandsdannende arealer.

- Det er uden for enhver tvivl, at fremtidens drikkevand er truet af forurening og rester fra pesticider og kemiske stoffer. Derfor har vi sammen med vandselskaberne i årevis råbt op om en bedre beskyttelse af drikkevandet og i fællesskab foreslået et forbud mod at bruge sprøjtegifte oven på fremtidens drikkevand.

 Læs mere: Så ofte er der fundet pesticidrester i drikkevandsboringerne

Derfor er Maria Reumert Gjerding super ærgerlig over, at udspillet om at beskytte drikkevandsområderne er skudt til hjørne. For ifølge hende kan vi ikke blive ved med at "skubbe problemerne foran os".

- Hvis politikerne reelt vil sikre rent drikkevand til fremtidens generationer, bliver de nødt til at handle på det ved at gøre det forbudt at anvende sprøjtegifte dér, hvor vores drikkevand dannes og hentes. Det bør ikke være til diskussion.

Vandselskaber og ekspert: Regeringen udskyder problemet

Regeringen afviser selv, at de har sløjfet indsatsen for at beskytte drikkevandet.

En styrket beskyttelse af drikkevandet er nemlig en prioriteret i regeringsgrundlaget, hvor regeringen både barsler en akutplan for at beskytte de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder – også kaldt BNBO-områderne, samt en kortlægning af de 640.000 hektar, der i dag er udpeget som indsatsområder.

Men ifølge DANVA, som er brancheorganisation for vandselskaberne, er der ikke behov for mere kortlægning.

Vandsektoren har nemlig kortlagt problemerne med sprøjtegift i mere end 30 år, fortæller direktør hos DANVA Carl-Emil Larsen til Radioavisen.

- Langt langt de fleste steder, ved vi godt hvor vi skal sætte ind. Det kan godt være, at der er nogle enkelte steder, hvor der skal laves lidt mere. Det tør jeg ikke udelukke. Men at lave en lang kortlægningsperiode for den her indsats, mener vi simpelthen ikke, der er behov for. Det er et eller andet ønske om at forhale den indsats, der skal til, siger han og understreger, at det er handling, der er brug for.

Samme toner lyder fra Hans-Jørgen Albrechtsen, der er professor på DTU Sustain og ekspert i drikkevand.

Han mener ligeledes, at det er uklart, hvilke undersøgelser regeringen egentlig vil lave. Han er bekymret for at man blot skubber beslutningen frem i tiden, og at forureningen af grundvandet vil fortsætte, indtil der kommer egentlig politisk handling.

alt
Emil Nielsen
Pressechef