Der er ingen grund til at droppe drømmen om en frodig beplantning, bare fordi man ikke har 3 hektar eller en hip nyttehave. Man kan nemlig sagtens dyrke både blomster og grønsager på sin lille altan.

Tricket er bare at plante de rigtige afgrøder til forholdene og give dem masser af omsorg.
Herunder giver ekspert i frodige altaner og indehaver af firmaet Altan-Alferne, Boe Sallingboe, dig en guide til en frodig og naturlig altan, og projektet starter med den rigtige indgangsvinkel.

- Når man går i gang med altanprojektet, så skal man lade være med at plante for småt, plante for få planter og i for lidt jord. Hvis man gør det ordentligt fra start, så bliver man gladere for planterne næste år, forklarer Boe Sallingboe

Du skal altså tænke stort og langsigtet, når du kaster dig ud i altanprojektet - og det hele starter med en tur til planteskolen.

Vælg dine planter nøje

Hvis altanen rigtigt skal stå i fuldt flor, så skal du vælge dine planteindkøb nøje. Sol på altanen er selvfølgelig en fordel, men der er flere planter, som også trives frit i skyggen. Tricket er at shoppe til forholdene.


- Man skal tage højde for forholdene, når man planter. Hvis man har sol, så kan man for eksempel plante den flotte japanske løn eller magnoliatræ. Har man derimod skygge, så kan man gå efter typer af planter, som ville trives i skovbunden. Det kunne være bregner, kaprifolie, klatrehortensia eller brombær, fortæller Boe Sallingboe.

Hvis solen heller ikke altid skinner på din altan, så kan du se en længere oversigt over gode planter til skygge på altan-inspiration.dk.

Har du ikke grønne fingre, er der stadig håb

Hvis du stresser over, at dine planter lader til altid at dø en lidt for tidlig død, så er der stadig håb for altanprojektet. Du kan nemlig skrotte den friserede prydhave og anlægge et stykke selvkørende natur i stedet.

- Hvis man har svært ved at få plejet planterne, så skal man anlægge et stykke natur. Det klarer sig selv. Det er blandt andet, hvad nogen vil kalde ukrudt, som for eksempel græsser, nælder og tidsler. Det tiltrækker bierne og sommerfuglene, siger Boe Sallingboe

Hvis det lyder som et projekt, du kan magte, så kan du købe engblandinger i frøform.

Giv dine planter et ordentligt hjem

Når du så har indkøbt de helt rigtige planter, så er det vigtigt at sikre de rigtige forhold, og det starter med jorden. Jo mere jord planterne kan stå i, jo større er chancen for succes, for så er risikoen for udtørring mindre. Derfor skal man også gå efter de store krukker.

- Når man planter på sin altan, så gør man det for at skabe trivsel i sin hverdag ved at skabe et stykke natur i nærmiljøet. Natur vender tilbage år efter år. Derfor skal man gøre det ordentligt fra start og bruge de gode, store krukker og store, sunde planter. Så skal man desuden plante tæt. Man skal stille planterne dobbelt så tæt, som man ville have gjort i en have. På altanen beskytter de nemlig hinanden fra vejr og vind, forklarer Boe Sallingboe.

Spis din altan

Hvis du drømmer om en altan, der kan lidt andet bare at se smuk og grøn ud, så kan du også satse på krydderurter. Men gør dig selv en tjeneste og drop dem nede fra brugsen.

Gå i stedet efter urter, som er vokset op på friland i den rigtige klimazone. De kan nemlig holde til det barske danske klima.
Der er også forskel på krydderurter. Nogle er nemmere at holde end andre.

- Urter som rosmarin og timian trives fra år til år og bliver dejligt store. De sarte urter som dild og persille er nødt til at stå i læ for vinden for at trives. Vil man have basilikum, så skal man huske at købe den lave udgave, forklarer Boe Sallingboe.

Når man plukker sine krydderurter, så skal man være opmærksom på, at plukke fordelt overalt på planten. Så har den nemmere ved at regenerere, og du får glæde af den år efter år.

Glemt ikke gødningen

Du skal sørge for at vande dine planter både morgen og aften i sommerhalvåret, når solen står på. Men vil du have rigtig gang i væksten, så er du også nødt til at have fat i gødningen.

Den friske jord indeholder plantenæring til et par ugers forbrug, og derefter skal der gødes, for når dine planter står i forholdsvis lidt jord, så bliver der kamp om næringen. Det nemmeste er at give flydende organisk gødning en gang om ugen.

Du kan få gødninger, der er særligt god til både blomster og grøntsager.

Husk at droppe sprøjten. Meld i stedet hellere til din altan til projekt giftfri have. Det kan du gøre her.

God fornøjelse!

Altan-alferne

Bygartner Boe Sallingboe vil gøre byen grønnere og skabe mere trivsel. I hans bog 'Naturen ind i byen' viser han, hvordan man skaber et stykke natur på selv den mindste altan, og hvordan den store tagterrasse bliver en frodig drøm. Bogen er skrevet, så alle kan være med.

I bogen får du masser af råd til, hvordan du forvandler din visne altan til et grønt paradis. Du får tips og tricks til valg og pleje af planter til netop din type altan, terrasse eller baggård. Bogen skal invitere folk til at gøre deres hverdag lidt grønnere og dermed skabe trivsel for dem selv i deres nærmiljø.

Boe selv er oprindeligt uddannet industriel designer og har arbejdet i mange år i modebranchen, men i 2006 trængte han til noget helt andet og begyndte at arbejde som gartner og i 2010 stiftede han anlægsgartnerfirmaet Altan-Alferne. Firmaet står bag en lang række byhaver i København.