Sig farvel til vatpinde og sugerør af plast og goddag til pant på juice- og saftflasker
I dag træder et nyt EU-direktiv om engangsplast i kraft. Danmark skal i løbet af de kommende år nedbringe mængden af engangsplast.I de kommende år vil sugerør, engangsemballage og plastflasker fylde markant mindre på vores strande, i parker og skove.
EU's nye plastdirektiv træder nemlig i kraft idag. Det betyder, at Danmark og de øvrige medlemslande skal nedbringe mængden af engangsplast - bl.a. ved at forbyde en række engangsprodukter af plast.
Med direktivet ønsker EU at gøre op med den enorme belastning af miljøet, som engangsprodukter af plast er skyld i. Ifølge direktivet udgør engangsplast 50 procent af alt affald på de europæiske strande.
- Vi er glade for det nye direktiv, og vi glæder os til at se det blive realiseret i Danmark, siger Sine Beuse Fauerby, energi- og miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.
Nu er der pant på saft- og juiceflasker
Inden for de næste to år skal den danske regering levere den første plan for, hvordan Danmark lever op til direktivet.
Danmark har allerede taget et stort skridt for at mindske plastforurening. I går blev det danske pantsystem nemlig udvidet til også at omfatte juice, saft, most og smoothies, og fra den 1. november må disse produkter ikke længere sælges uden pant.
Læs også: Dødt dådyr havde fire kilo plast i maven
Forbud mod visse engangsprodukter
Med direktivet bliver en række specifikke plastprodukter forbudt i hele EU. Fra 3. juli 2021 er det blandt andet slut med sugerør, engangsbestik, engangstallerkener og vatpinde af plastik, ligesom at der også vil være forbud mod kopper og fødevarebeholdere af flamingoplast.
Gennemgående opfordres medlemslandene til at stoppe markedsføringen af engangsplastprodukter, hvor der findes bæredygtige alternativer.
- Det er godt, at vi endelig får et forbud mod disse engangsprodukter af plast. I alt for mange år har disse produkter hobet sig op i naturen til skade for miljøet. Men vi skal ikke bare erstatte dem med engangsprodukter i andre materialer. Vi skal gøre helt op med engangsforbruget, siger Sine Beuse.
Læs også: 10 plastprodukter udgør 70 procent affald i naturen
Udvidet producentansvar
Ud over forbud mod engangsplastprodukter rummer direktivet også et krav om udvidet producentansvar.
Det betyder, at producenter og importører af en række forskellige engangsprodukter - herunder cigaretfiltre, indpakningsposer, vådservietter - skal holdes ansvarlige for indsamlingen og affaldsbehandlingen af deres egne produkter.
For eksempel lægges der op til, at tobaksproducenterne kan komme til at betale regningen for de mange cigaretskod, som smides i naturen og i det offentlige rum.
- Ved årets affaldsindsamling fik vi også bekræftet, at cigaretterne ligger og flyder overalt, og det er jo et kæmpe problem for vores natur og miljøet, da filtrene indeholder plast. Vi ved at denne type plast ender i vores natur, hvor den gør skade. Det ville glæde os, hvis vi kunne sende regningen videre til tobaksindustrien, siger Sine Beuse
Læs også: Så meget blev der samlet på Affaldsindsamlingen
Pant på flere plastprodukter
Med direktivet er Danmark og de øvrige medlemslande forpligtede til at fremme genanvendelsen af plastprodukter.
Målet er, at alt plastemballage, der markedsføres i EU, skal kunne genbruges eller let genanvendes i 2030.
- I Danmark har vi et velfungerende pantsystem, der sikrer, at en stor del af vores flasker bliver genanvendt. Det er et godt eksempel på, hvordan man kan fremme genanvendelsen. Men pantordningen bør omfatte meget mere. Vi opfordrer til, at man lader de mest almindelige husholdningsprodukter omfatte af pantordningen, siger Sine Beuse.
Bliv medlem og vær med til at kæmpe for en ren natur