Spis flere grøntsager og spis mindre kød. Sådan lyder nogle af de officielle kostråd, som man kan følge, hvis man vil leve mere sundt.

En mere grøn diæt har også den fordel, at det er bedre for både klima og natur. Og endelig viser flere undersøgelser, at det faktisk også er billigere for pengepungen.

Læs også: Derfor er flere grøntsager i vores mad godt for både klima og natur

Lige nu er det omkring 27,5 procent billigere at købe plantebaserede basisfødevarer end animalske fødevarer som mælk, smør, kød og kylling. Det viser en sammenligning af supermarkedernes onlinepriser, som prissammenligningstjenesten Beepr har lavet den 27. oktober 2022 ifølge onlinemediet FødevareWatch.

En af årsagerne er, at priserne på de animalske fødevarer er steget markant det seneste år. I august lavede Danmarks Statistik en opgørelse, der for eksempel viste, at prisen på smør, oksekød og mælk var steget med henholdsvis 50, 29 og 27 procent.

Drop kødet og spar 33 procent

Allerede sidste år - altså før de nuværende prisstigninger - viste en undersøgelse fra Oxford University, at der er mange penge at spare ved at skære ned på kød i madplanen.

Spiser man helt vegetarisk eller vegansk, så kan man i snit reducere madbudgettet med omkring en tredjedel, hvis man bor i et højindkomstland i Europa eller Nordamerika.

Spiser man kun kød en gang i mellem, så vil man selvfølgelig spare lidt mindre end vegetarerne - men det vil stadig være markant billigere, end hvis man spiser en traditionel vestlig kost med store mængder kød og mejeriprodukter.

Læs også: Tips til nye madvaner med mindre kød og mere grønt

De officielle kostråd

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Kilde: Fødevarestyrelsen