Hvis du vil undgå sprøjtegift i din mad, skal du købe økologisk. Det står endnu engang klart efter Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttets årlige pesticidrapport blev offentliggjort.

Der blev fundet rester af sprøjtegift i syv ud af ti ikke-økologisk frugter og fire ud af ti ikke-økologiske grøntsager.

- Vi arbejder for Et Sprøjtefrit Danmark, så vi forhåbentlig engang kan undgå rester af sprøjtegift i vores mad, drikkevand og natur, siger Rikke Lundsgaard, der er landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Myndighederne har valgt at fokusere på frugt og grønt, fordi sandsynligheden for fund er størst, og restindholdet bidrager væsentligt til befolkningens eksponering for sprøjtegiftrester gennem kosten.

For nyligt anbefalede førende forskere Europa-Parlamentet at mindske borgernes indtag af sprøjtegifte for at værne om folkesundheden. Og særligt gravide anbefales at undgå sprøjtegifte, da de kan skade udviklingen af børns hjerner.

alt
Rikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk seniorrådgiver
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 23 20 30 07

44 fund over grænseværdien

Myndighederne analyserede 2.515 prøver af omkring 200 forskellige fødevarer. I 44 tilfælde fandt de rester af sprøjtegift over den tilladte grænseværdi.

Det svarer til 2,8 procent af ikke-økologiske frugter, 2,6 procent af ikke-økologiske grøntsager og 0,9 procent af ikke-økologiske cerealier.

I to af prøverne var indholdet så højt, at det ifølge myndighederne var sundhedsmæssigt uacceptable for forbrugeren. Det drejede sig om en fransk majroe og en laotisk mango, som blev trukket tilbage fra markedet.

Det ændrer dog ikke ved rapportens overordnede konklusion:

- Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet vurderer fortsat, at de pesticidrester, der forekommer i fødevarer på det danske marked, ikke bør give forbrugeren anledning til sundhedsmæssige bekymringer, samt at indtag af frugt og grøntsager har en sundhedsfremmende effekt.