EU's kemikalieagentur har netop fremlagt et forslag, der kan betyde et forbud mod mere end 10.000 PFAS-stoffer.

Lovforslaget kommer, efter at Danmark tidligere på året sammen med Tyskland, Holland, Norge og Sverige sendte et forslag til EU.

Og det vækker glæde hos Danmarks Naturfredningsforening, at Danmark er gået foran, når det gælder de såkaldte evighedskemikalier.

Dog er der også en god gang malurt i bægeret. Forslaget lægger nemlig op til at undtage en række brancher fra forbuddet. Blandt andet pesticider, som sprøjtes direkte på fødevarer til mennesker.

- Det er helt skævt, hvis Danmark kommer til at arbejde for en undtagelse for PFAS-stoffer i pesticider, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

- Her er tale om en anvendelse, hvor man direkte sprøjter skadeligt kemi ud i miljøet – med risiko for forurening af natur, vandmiljø og drikkevand.

Bør forbydes

Hun understreger, at der allerede nu er videnskabelig dokumentation fra tyske og amerikanske studier, at der er problemer med PFAS i pesticider.

- Pesticider, hvor der er påvist problemer med PFAS, bør forbydes ud fra et forsigtighedsprincip, indtil det er undersøgt nærmere, hvordan de påvirker natur og mennesker, siger Maria Reumert Gjerding.

Læs mere om PFAS

Lovforslaget fra EU skal nu i høring blandt virksomheder, borgere og medlemsstater, og det forventes først at EU-kommissionen vil tage stilling i 2025.

Maria Gjerding understreger, at Danmark ikke bør afvente processen i EU, men gå foran med et nationalt forbud, som man tidligere har gjort med eksempelvis fluorstoffer i fødevareemballage og hormonforstyrende parabener.

- Danmark bør gå foran og indføre et nationalt forbud imod de her stoffer for derigennem at lægge pres på kommissionen og EU-systemet, siger Maria Reumert Gjerding.

PFAS og pesticider i drikkevandet

 Både PFAS-stoffer og pesticider er en udfordring for vores drikkevand.

Der er rester af pesticider i over halvdelen af de aktive drikkevandsboringer i Danmark.

Samtidig er forurening med PFAS en voksende bekymring. Og enkelte vandværker sender allerede vand med rester af PFAS ud til forbrugerne.

Derfor har vi i Danmarks Naturfredningsforening et krav til politikerne: Red det rene drikkevand nu!

Vil du være med i kampen, så skriv under nedenfor.

alt
Kasper Pihl Møller
Chefrådgiver for presse og public affairs
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 26 81 62 28