Mange af Danmarks hjemmehørende arter af sommerfugle er truet, sårbare eller helt forsvundet.

Der er to store grunde til, at sommerfuglene er i krise: De har for få steder at leve, og der bliver brugt for meget sprøjtegift og gødning i haverne.

Alligevel kan du stadig være heldig at støde på et væld af sommerfugle i din have. Og du kan da også gøre din del for at lokke dem til - blandt andet ved at droppe giften i haven og plante sommerfuglevenlige blomster.

Men hvor godt kender du egentlig de lette, bevingede væsner, der findes i Danmark? Tag quizzen og find ud af det.

 Vil du også gøre noget godt for sommerfugle og biodiversitet, så  tilmeld din have til vores projekt Slip Haven Fri.

Her får du vejledning til omlægning af din have og en flot sticker til postkassen.

Hjælp sommerfuglene

Du kan hjælpe sommerfuglene på flere måder. Og gør du noget godt for sommerfuglene, gør du automatisk også noget godt for mange andre dyr.

Alt, du skal gøre, er at forvandle din have til et levested for sommerfugle.

Sådan gør du:

1. Drop al gift og gødning der hvor du vil gøre din have sommerfuglevenlig. Gift og gødning bidrager til at ensarte og favorisere bestemte blomster, men du vil gerne have flere forskellige blomster. Derudover viser undersøgelser, at gift påvirker vilde planter negativt. Gødning kan du bruge i din køkkenhav

2. Plant nektarrige blomster såsom musevikke, merian og almindelig knopurt, der blomstrer på forskellige tidspunkter af året, i din have. Så er der altid mad til sommerfuglene i din have.

3. Glem ikke sommerfuglelarverne! Sommerfugle lægger æg på bestemte planter, og når larverne er kommet ud, skal de også have noget at spise. Lad derfor brændenælderne gro til admiral, dagpåfugleøje og nældens takvinge og løgkarse til kålsommerfuglene og aurora.

4. Lav vinterly til sommerfuglene (og mange andre insekter). De overvintrer f.eks. i brændestabler, kvasbunker o.lign.

Kom i gang: Her kan du læse en guide til, hvordan du laver en sommerfugle-venlig blomstereng med vilde danske blomster.

Vær med til at kæmpe for biodiversiteten