På søndag skulle tusindvis af frivillige have været ude med sæk, handsker og gribetang for at gøre forårsrent i naturen og i de danske byer i forbindelse med Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling.

Men på grund af coronavirus er den traditionsrige begivenhed og de godt tusind lokale indsamlinger blevet rykket til efteråret.

Det har dog ikke afholdt danskerne fra at gå på affaldsjagt på egen hånd. Der bliver nemlig flittigt samlet affald rundt omkring i landet, oplever Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi mærker en stor lyst blandt danskerne til at komme ud i det gode vejr og befri naturen og lokalområdet for affald. Selvom vi har måttet gemme de store, fælles indsamlinger til september, har vi allerede fået mange tilbagemeldinger fra gæve danskere, der ikke har kunnet vente helt til efteråret med at fjerne noget af al den skrald, der ligger og flyder rundtomkring, siger Anders Vogel, der er projektleder på Affaldsindsamlingen.

Læs også: Derfor er det godt for dig at samle affald

Kom ud på søndag

Anders Vogel håber, at tendensen vil vare ved, og at endnu flere vil trække udendørs i den gode sags tjeneste. Han opfordrer derfor danskerne til at komme ud på søndag og samle affald hver for sig.

- Grib en sæk, et par handsker og kom med ud i det gode vejr på søndag. Så kan du være med til at gøre en forskel for vores natur, der selvfølgelig ikke skal snydes for en ordentlig rengøring her op til sommeren, siger han.

Han understreger, at man stadig skal huske at følge myndighedernes anbefalinger, og at man skal sørge for at holde afstand til andre derude. Derudover bør man altid bruge handsker.

Læs også: Sådan registrerer du dit affald

Registrér dit affald - og bliv del af Affaldsindsamlingen 2020

Hvert år efter Affaldsindsamlingen samler Danmarks Naturfredningsforening oplysninger om, hvor meget skrald der er blevet samlet på de lokale indsamlinger.

Men grundet den særlige situation i år har forening åbnet for, at alle, der samler affald på egen hånd, allerede nu kan registrere deres affald og herved blive en del af det officielle resultat for Affaldsindsamlingen 2020.

Resultatet er vigtigt, fordi det afslører, hvor meget affald der flyder i naturen, og at henkastet affald er et reelt problem i Danmark – et resultat, som Danmarks Naturfredningsforening kan bruge i arbejdet på at få politikerne til at gøre noget ved problemet.

Bilka donerer 1 kr. pr. kilo

Bilka opfordrer alle danskere til at samle affald, og donerer samtidig 1 kr. pr. kilo affald, der bliver samlet ind på hele Affaldsindsamlingen 2020.

Sidste år blev det til en donation fra Bilka på 156.000 kr.

Økologisk kaffe fra Merrild til Affaldsindsamlingen

Kaffe udspringer af naturen, og Affaldsindsamlingen sætter fokus på ren natur og bedre affaldshåndtering. Naturen er vigtig for Merrild. Både der hvor kaffen gror og her i Danmark.

Derfor deltager Danmarks mest populære kaffemærke i indsamlingen – og giver kaffen. Kaffen sendes til alle deltagende skoler og dagtilbud samt arrangørerne, der inviterer på indsamlinger til september.

Affaldsindsamlingen 2020

  • Den årlige Affaldsindsamling er flyttet til 19. september på grund af corona.
  • Men det har ikke stoppet danskerne. Allerede nu er mange ude med handsker og affaldssække og rydde op.
  • affaldsindsamlingen.dk kan man allerede nu indtaste, hvor meget affald man har fundet - og herved blive en del af det officielle resultat for Affaldsindsamlingen 2020.
  • Danmarks Naturfredningsforening har lavet Facebook- gruppen Danmark samler affald - her kan indsamlere dele tips og tricks, billeder og erfaringer.
  • Husk myndighedernes anbefalinger, når du samler skrald. Husk handsker og gå ikke i grupper. Vi samler skrald hver for sig!