Midt i et gråt industrikvarter ligger et helt igennem grønt helle.

KLS PurePrint kalder sig verdens grønneste trykkeri - og med rette. Allerede i 2001 modtog de den første af i alt fire priser for deres miljøvenlighed. Nu har trykkeriet tilmeldt sig Giftfri Have.

Egentlig har deres 10.000 m² grønne arealer været giftfri i årevis, så de har mest af alt tilmeldt sig for at støtte op om projektet.

- Vi sætter en kæmpestor ære i at være foregangsmænd på miljøområdet. Vi er gået forrest i en meget hårdt udfordret branche. Så sådan noget som Giftfri Have er lige i vores ånd, siger Jakob Rosenfeldt Thomasen, der er nordisk salgschef i KLS PurePrint.

Om Giftfri Have

  • Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi vil hjælpe haveejere med at droppe giften i haven.
  • Både privatpersoner, virksomheder og organisationer kan tilmelde sig Giftfri Have - for gift er skadeligt uanset, hvor det bruges.
  • Tilmeld dig på Giftfri-have.dk

Grøn tankegang gennemsyrer virksomheden

Familievirksomheden KLS PurePrint startede hjemme i køkkenet i en lille lejlighed på Bagsværdvej i Kgs. Lyngby i 1946. I dag driver tredje og fjerde generation trykkeriet, og det er disse, der lagde den grønne kim.

- De tog et aktivt valg: Den virksomhed, vi repræsenterer, skal tage del i snakken om klodens velvære, siger Jakob Rosenfeldt Thomasen og fortæller, at det ikke bare er ledelsens fikse ide.

Den grønne tankegang gennemsyrer hele virksomheden og sidder dybt i samtlige 48 medarbejdere.

- Det har vi alle sammen fået ind i dna'et. Det er de vilkår, du bliver ansat under. Det er de vilkår, du bliver målt og vejet på. Og vi skal alle sammen bidrage hver eneste dag. Det ligger i alt, hvad vi laver.

Verdens grønneste trykkeri

Fra trykkeriets giftfrie græsplæne kan jeg skæve over til Avedøreværket, hvor KLS PurePrint har sin egen vindmølle. Ude foran står de elbiler, virksomhedens sælgere kører til møder i. Og inde i den CO₂-neutrale bygning med det energibesparende hvide tag er møblerne lavet af gamle sættekasser og andet genbrug.

I 2015 blev KLS PurePrint certificeret i henhold til verdens strengeste miljønorm Cradle-to-Cradle. Miljøcertificeringen er baseret på principperne for cirkulær økonomi. Den sikrer, at produktet indgår i naturens eget kredsløb - uden at forurene eller tære på jordens ressourcer.

Jakob Rosenfeldt Thomasen nordisk salgschef i KLS PurePrint

Kun tre trykkerier i verden er Cradle-to-Cradle-certificeret, da hele trykprocessen skal laves om for at leve op til de strenge krav.

- Trykkeri er en af de absolut sværeste brancher at opnå en Cradle-to-Cradle-certificering, for lim, lak, trykfarve; alt hvad vi omgiver os med, har jo historisk set ikke været synderligt miljøvenligt, siger Jakob Rosenfeldt Thomasen, der er tydeligt stolt af det, virksomheden har opnået.

- Kombineret med alt hvad vi gør i huset, tillader vi os at sætte os i kategorien - hvis ikke verdens - så absolut et af verdens tre grønneste trykkerier.

Fremtiden bliver vild

KLS PurePrint arbejder konstant på at forbedre sin grønne profil. For nyligt har trykkeriet kastet sig ind i kampen mod madspild med en sammenklappelig kartonæske, der skal stå gratis på restauranter, så man kan tage sine rester med hjem.

Så selvfølgelig har det også vilde planer for deres grønne arealer.

- På lang sigt skal hele arealet bygges om, så vi fremmer biodiversiteten og sikrer mad til insekter, fugle og dyreliv generelt. Og i sidste ende kommer vi forhåbentlig til at være frøeksportør til hele Avedøre Holme, som vi gerne vil være foregangsmænd på at gøre til et meget mere miljøvenligt område, siger Jakob Rosenfeldt Thomasen og afslører:

- Den helt store skumle plan er ganske enkelt at forsøge at påvirke og præge de andre virksomheder positivt. Det er et virkelig stort industriområde, og vi kommer jo kun et lille stykke, når det bare er os.

Da jeg forlader trykkeriet, forestiller jeg mig den kedelige græsplæne dækket med vilde blomster, og i det samme springer en hare frem fra et skilt, hvor der står: KLS Pure Print - Tak for besøget.