Videobilleder af en ulvefamilie ved Holstebro kan sætte mange tanker i gang. Ifølge biolog i Danmarks Naturfredningsforening Bo Håkansson er bekymringen umiddelbart forståelig men ubegrundet:

- Der er 10.000 - 20.000 ulve i Europa og ca. 40 par i Tyskland, og der har ikke været angreb på mennesker i dette århundrede.

- Risikoen for angreb fra en ulv er ufatteligt lille. Ulve er grundlæggende bange for mennesker. De har ingen grund til at angribe mennesker, for der er masser af mad her til dem, siger Bo Håkansson.

- Historisk set har ulve været farlige for mennesker, hvis de har været syge eller unaturligt udhungrede. Men det er slet ikke tilfældet nu, siger han.

Læs også: Skal du være bange for ulve?

I Sverige har der været ulve i mange år, og nu er der ca. 350. I broderlandet har der ikke været nogen kontakt mellem mennesker og ulv - og naturligvis heller ikke nogen dødsfald.

Den svenske naturfredningsforening Naturskyddsföreningen opgjorde i 2014, hvad vi dør af i naturen:


En enlig ulv fra Tyskland

Ulven kom spadserende til Danmark fra Tyskland i 2012, og er nu blevet en fast del af Danmarks natur. Det glæder Bo Håkansson:

- Det bliver ikke større. Men det er også, lige som vi kunne forvente. Vi er gået fra at have enlige ulve, til ulvepar og nu hvalpe. Så nu er ulvene formelt etableret i Danmark, siger Bo Håkansson.

Han fortæller, at ulvene i Danmark har fundet alt det, de søgte.

- Ulve spiser krondyr, og bestanden af krondyr er steget voldsomt de sidste år. Så her er oceaner af mad og masser af plads. Ulvene etablerer sig i øde områder og gør det, ulve gør; spiser og sætte nye generationer i verden, siger Bo Håkansson.

Holder krondyrbestanden sund

Ulvens tilstedeværelse her i landet er en hjælp til kronvildtet, som ulvene spiser.

- Jægere skyder jo kun de stærke krondyr med flotte gevirer. Ulvene tager de svageste, så de holder bestanden sund og holder den nede, så kronvildtet spiser mindre af landmændenes afgrøder, siger Bo Håkansson.

alt
Bo Håkansson
Seniorrådgiver naturpolitik og artsforvaltning
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 22 27 51 57