Den 1. januar 2023 blev der sat ny varmerekord. Hele 12,6 graders varme blev der målt ved Abed på Lolland. Og det er den højeste temperatur, der nogensinde er målt i januar i Danmark, siden man begyndte at registrere temperaturer i 1874.

Ser man på vejret på blot en enkelt dag, så vil der naturligvis være meget store variationer. Derfor er det endnu mere bekymrende, når vi kigger på forandringerne i vores klimanormal – dvs. det gennemsnitlige vejr over en periode på 30 år.

Her viser tal fra DMI, at de menneskeskabte klimaforandringer har gjort de danske vintre markant varmere, og det betyder, at sne og frost er blevet mere sjældent.

- Vi har væsentligt mindre sne, der falder, og vi har væsentligt mindre sne, som bliver liggende på jorden, når den endelig falder, siger DMI’s klimachef Adrian Lema til DR.

Læs også: 11 tips til en mere klimavenlig hverdag

Hver tredje snedag er forsvundet

Siden 1990’erne har vi i Danmark haft 18,6 snedage om året i gennemsnit. Og det er markant færre, end vi havde i årtierne før. Faktisk er det ifølge DMI hver tredje snedag, som er forsvundet.

Snedage i Danmark (gennemsnitligt årligt antal)

Årsagen til de færre danske snedage er, at temperaturen i vintermånederne er steget markant gennem de seneste 150 år, hvor vi for alvor begyndte at bruge kul, olie og gas, som er årsag til de menneskeskabte klimaforandringer.

For 150 år siden var gennemsnitstemperaturen om vinteren i Danmark på 0 grader. I dag er den steget til to graders varme.

Og klimaforandringerne vil vi give os endnu varmere vintre i fremtiden. Ifølge DMI’s fremskrivninger vil der i år 2100 i gennemsnit kun være lidt over én dag hvert år med betingelser for snedække – altså at der vil falde sne, der bliver liggende på jorden.

- Det er selvfølgelig ærgerligt at skulle aflyse sneen, og det kan vi heller ikke helt. Der vil komme udsving, og der vil stadigvæk komme sne fremover, siger DMI’s klimachef Adrian Lema til DR.

- Jeg må bare sige, at tendensen er, at der kommer mindre og mindre af det.

Læs også: Drop engangs-produkter for klimaets skyld - her er 20 gode alternativer

Klimaforandringer påvirker os allerede nu

At der vil komme mindre sne i Danmark, er naturligvis langt fra lige så bekymrende som mere alvorlige konsekvenser af klimaforandringerne som f.eks. tørke og naturbrande, stigende hav og oversvømmelser samt plante- og dyrearter som vil uddø.

Men DMI’s opgørelse viser, at klimaforandringer ikke blot er noget, som vil komme en gang i fremtiden, for allerede i dag kan vi i Danmark meget tydeligt se konsekvenser af klimaforandringerne. Det fortæller Daniel Hauberg, der er klimarådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

- Så det er en klar påmindelse om, at verdens ledere ikke kan blive med at vente med at indføre klimapolitik, som skal bremse den globale opvarmning. Jo før vi handler, jo mere vil kunne reducere de skadelige klimaforandringer, siger Daniel Hauberg.

Læs også: Sådan gør du din have mere klimavenlig

alt
Daniel Hauberg
Klima- og miljøpolitisk rådgiver

Vær med til at kræve klimahandling nu!