11 klimahacks: Skab en mere bæredygtig hverdag i 2023
Drømmer du også om at skabe en mere bæredygtig hverdag i 2023? Vi giver dig her 11 klimahacks, der kan hjælpe dig på vej til at skabe vaner, der både gavner dig selv og klimaet.Vi er rigtig gode til at forbruge i Danmark. Hvis hele jordens befolkning levede som os, ville det kræve mere end fire jordkloder at producere nok til at dække forbruget.
Det nye år er en oplagt mulighed til at begynde at skabe mere bæredygtige vaner og passe på jordens sparsomme ressourcer.
Vi har her samlet 11 klima-hacks, som kan implementeres i hverdagen.
1. Lav en madplan
Vil du skabe mere bæredygtige vaner i 2023, kan det betale sig at minimere mængden af madspild. Her er madplanen et godt værktøj.
Når du laver en madplan, får du et bedre overblik over, hvad der skal købes ind. På den måde undgår du at købe mere, end du har brug for.
Tænk også dine rester ind, når du laver madplanerne. Brug den overskydende rest kødsovs til at lave chilli con carne eller de sidste par gulerødder som supplement til kartoflerne.
Et andet godt tip er at fryse de rester ned, som du ikke får spist med det samme. De kan sagtens bruges en anden dag, og så har du hurtig aftensmad til de ekstra travle dage.
2. Tag din egen kaffekop med på farten
Spørg gerne din stamcafé, om du kan tage din egen kop med. Når du gør det, undgår du at bruge engangsemballage, som kun kan bruges én gang og efterfølgende ender i skraldespanden.
Læs mere: Danskerne bruger 130 millioner engangskaffekopper om året
På nogle cafeer i de større byer er det også muligt at indgå i et retursystem, så kaffekoppen bliver returneret efter brug, vasket, og brugt igen. Spørg din lokale café, om de indgår i sådan en model. Hvis ikke, så spørg, om de ikke skal til det.
Du kan også overveje, at udskifte andre engangsprodukter, som for eksempel vatrondeller, sugerør og isterningeposer med produkter, som kan bruges igen og igen.
Læs mere: 20 bæredygtige produkter der gør din hverdag mere klimavenlig
3. Køb færre ting, men i god kvalitet
Vil du spare på jordens ressourcer og skåne miljøet for overforbrug, så start med at købe færre ting, men i god kvalitet. Det koster nemlig på klimaregnskabet, når vi køber nyt.
Når du går efter produkter som tøj og møbler, der har en god kvalitet, sikrer du dig, at produkterne kan holde i længere tid. Måske kan nogle produkter endda holde resten af livet.
Det er også billigere og mere tidsbesparende i længden, da du undgår at skulle ud og købe nyt hele tiden. Hvis du en dag vil skifte tingene ud, har produkter af højere kvalitet også en bedre gensalgsværdi.
4. Plant mange blomster i haven eller på altanen
Insekter som sommerfugle og vilde bier har svært ved at finde føde og levesteder i den danske natur.
Men din have eller altan kan give de hårdt pressede insekter et velfortjent helle. Start med at plante mange forskellige danske hjemmehørende blomster i haven eller på altanen.
Læs mere: Sådan får du en smuk vild have, der summer af liv
Indtænk mangfoldighed og miks blomster, der både blomstrer tidligt og sent på sæsonen.
Plant for eksempel krokus, viol, stedmoderblomst og løgkarse til foråret. Plant blomster som almindelig knopurt, almindelig kællingetand, almindelig røllike, brombær, blåhat og timian til sommeren.
Og vælg for eksempel planter som lyng, vedbend, musevikke, farve-gåseurt og rødkløver til efteråret.
5. Reparer dine ting
Mange af de husholdningsapparater, som bliver afleveret på genbrugspladsen, kan sagtens repareres og få nyt liv.
Når du reparerer de ting, du allerede har, undgår du at købe nyt og sparer dermed på jordens ressourcer.
Hvis du ikke selv ved, hvordan du skal få liv i dine gamle ting igen, så spørg nogle i dit netværk, om de kan hjælpe dig. I flere byer eksisterer der også tilbud, hvor du kan få hjælp til at reparere dine ting - det gælder alt fra tøj til elektronik.
Du kan også finde mange gode guides på nettet, der kan hjælpe dig med at fikse dine gamle ting.
6. Tag toget på ferie
Når du dropper at flyve, sparer du klimaet for en kæmpe belastning. Og selvom du undværer flyveturen, behøver du ikke at droppe udenlandsrejsen.
Det er nemlig muligt at rejse til flere europæiske byer med tog. Tag for eksempel toget til Paris, Stockholm eller Berlin.
Læs mere: Flyve, køre eller cykle på ferie? Se dit CO2-aftryk her
Når du tager toget på ferie, er togturen en lige så stor del af ferien som destinationen. Togturen er en oplagt mulighed til at have kvalitetstid med børnene, læse en god bog, spille spil eller bare sidde og falde i staver og nyde udsigten.
Hvis det virker lidt uoverskueligt at skulle tage på en lang udenlandsrejse med tog, kan du også tage toget på ferie i Danmark. Der er mange dejlige områder, der er et besøg værd.
7. Lej, lån og del ting
Der er gode muligheder for at skabe mere bæredygtige vaner i 2023 ved at genoverveje tankegangen om, at vi skal eje alting selv.
Når du står og mangler en ny kjole eller et jakkesæt til en fest, så lej eller lån det i stedet. Der er flere steder, hvor det er muligt at leje tøj, og der kommer stadig flere tilbud til.
7 trin til grønt tøj: Sådan går du bæredygtig klædt
En anden idé er at gå sammen med dine naboer om at lave en fælles værktøjskasse, som I alle sammen kan bruge og låne værktøj fra. Det er også et billigere alternativ, da I hver især undgår at skulle ud og investere i nyt værktøj.
Når I deler tingene og er flere om det, kan I også investere i ting af bedre kvalitet, som kan holde i længere tid.
8. Find madinspiration i andre verdenskøkkener
Mindre kød og flere grøntsager er en god vane at få ind i det nye år. Kød er nemlig en af de CO2 tunge fødevarer, og du kan sagtens få dækket dit behov for protein, selvom du udskifter nogle af kødretterne.
Hvis du mangler inspiration til vegetariske retter, så kig ud mod verdenskøkkenet.
Gå blandt andet på opdagelse i det indiske, japanske og thailandske køkken. Her kan du finde utallige grøntsagsfulde og smagfulde retter uden kød.
Hvis du gerne vil spise mindre kød, kan du også overveje at abonnere på en måltidskasse, der tilbyder vegetariske retter. Her kan du få inspiration og nye opskrifter til retter uden kød.
9. Tag cyklen på arbejde
Vil du gøre 2023 mere bæredygtigt, så drop bilen og tag cyklen til og fra arbejde. Det er både godt for klimaet, din kondition og din pengepung.
Hvis du har langt, kan det være en udfordring at cykle til og fra arbejde. Men det gavner også klimaet, selvom du kun cykler noget af ruten. Det er bedre for miljøet at tage offentligt transport og cykle til og fra stationen.
Motivationen for at komme i gang med at cykle kan selvfølgelig også være en udfordring. Du kan derfor starte med at cykle til og fra arbejde en eller to dage om ugen. Spørg eventuelt en kollega, om de har lyst til at følges. Det er hyggeligt, og så kan det holde motivationen oppe.
10. Giv en oplevelse i gave
Det har stor betydning, hvis vi begynder at overveje vores forbrug og finde alternativer til at købe nye ting.
Ved at give en oplevelse i gave, undgår du at bidrage til vores forbrugskultur. Samtidig giver du en personlig og anderledes gave.
Giv for eksempel din madglade ven en sanketur i den danske natur. Planlæg en rute på forhånd og sørg for at have en termokande med kaffe og snacks med til jeres tur. I kan eventuelt lave mad med de råvarer, som I finder i naturen, når I kommer hjem.
11. Sorter dit affald
Det kan ikke altid lade sig gøre at undgå at producere affald, selvom du mindsker dit forbrug. Når det sker, er det en god idé at sortere affaldet korrekt, så det kan genanvendes i nye produkter.
Hvis alle danskere sorterer deres husholdningsaffald i stedet for at sende det på forbrænding, vil vi ifølge Miljøstyrelsen kunne spare 589.000 ton CO2.
Hvis du ikke allerede sorterer affald, kan det virke uoverskueligt at starte. Det er derfor en god idé at gøre affaldssorteringen så nem som overhovedet muligt.
Start med at gøre plads til affaldssortering i dit hjem. Måske kræver det, at du tager en hel køkkenskuffe ud af brug for at kunne lave et affaldssorteringssystem. Du kan også hænge muleposer op, som du kan bruge til at sortere affald i.