- Jeg har smagt postevand i store dele af verden, og dansk postevand er helt sikkert en af verdens fem bedste, siger Martin Riese til Danmarks Naturfredningsforening.

Martin Riese er verdens førende ekspert i at smage og bedømme vand. Han er forfatter, underviser og vandsommelier hos den amerikanske kæde af toprestauranter Patina Restaurant Group.

Danmark er et af de få steder i verden, hvor man drikker ubehandlet grundvand. Vi pumper simpelthen vandet op af undergrunden, ilter det, sender det ud i vandhanerne og drikker det.

- Du kan smage, at vandet har en smuk rund og forfriskende mundfølelse. Danmark kan være stolt af postevandets fantastiske kvalitet. De fleste danskere tager det for givet, men de vil blive overraskede over, hvor forskelligt postevand kan smage, siger Martin Riese.

Drikkevandet er truet af sprøjtegift

Men det unikke danske drikkevand er truet. Sidste år fandt man rester af sprøjtegift i drikkevandet 802 gange i 80 af landets 98 kommuner. Det viser en opgørelse fra Miljøstyrelsen.

Heldigvis kan du selv gøre en forskel. Når du køber danske økologiske fødevarer, sparer du grundvandet for mødet med sprøjtegifte. Det fortæller Danmarks Naturfredningsforening og Coop, når de sammen sætter fokus på økologiens gevinst for grundvandet under årets Øktober-kampagne.

- Sprøjtegifte er en stor trussel mod perfekt postevand. Jeg mener, det er vigtigt at sikre grundvandet mod sprøjtegifte. For mig er det vigtigste at beskytte vandressourcerne. Vand er en menneskeret og uden vand ville der ikke være noget liv, siger Martin Riese.

Selv ikke verdens førende vandsommelier kan smage rester af sprøjtegift i drikkevandet. Men hvis danske drikkevandsboringer bliver forurenet med sprøjtegift, må de lukkes eller vandværkerne må rense vandet. Og det vil danske forbrugere kunne smage med det samme.

Martin Riese kommer fra Tyskland, men bor i Los Angeles, hvor vandet lugter og smager kraftigt af klor, fordi det er en blanding af grundvand, overfladevand og filtreret spildevand tilsat fluor og klor.

Hvad er en vandsommelier?

En sommelier er en vintjener, der er særligt uddannet i at smage vin og parre den med mad, så man får det bedste ud af begge dele. En vandsommelier kan det samme – bare med vand.