Sådan får du en giftfri have
Hvorfor skal du droppe at bruge gift i din have? Og hvordan får du en smuk sprøjtefri have? Få inspiration herDerfor skal du få en giftfri have
Sprøjtegift i haven er skadeligt på mange måder. Giften er skidt for både vores drikkevand, vores egen sundhed og ikke mindst vores miljø, natur og dyr.
- Vi ved, at rester af sprøjtegift kan sive ned til grundvandet og dermed vores fremtidige drikkevand. Især hvis du sprøjter på sten og fliser, kommer til at overdosere eller ved et uheld får spildt noget på jorden. Den risiko undgår vi helt, hvis vi ikke sprøjter.
- Vi ved, at sprøjtegift rammer hele økosystemet i haven - ikke kun de såkaldte skadedyr og ukrudt, som giften er beregnet til at udrydde. Insekter og fugle nyder godt af et fristed med træer, buske og urter. Mikroorganismer og et mylder af små dyr i jorden omsætter dødt plantemateriale og omdanner det til næring for planterne. Pindsvin æder snegle, egern hugger nødder, og nogle steder kigger rådyr, harer, ræve og andre dyr forbi. Dyr, planter og mikroorganismer indgår i et fint samspil, som vi påvirker, hvis vi sprøjter. Hele økosystemet har det bedst uden gift.
Læs mere: Sådan får du en vild have
Sådan får du en sprøjtefri have
Det handler om at lade naturens egen kemi arbejde for dig. Blade, der falder på jorden, vil kompostere og styrke jordens frugtbarhed. Skadedyr bliver ædt af nyttedyr. Kryb og kravl er en betingelse for at have stærke og modstandsdygtige planter og for at høre fuglesang og frøernes kvækken. Du kan hjælpe med at genskabe, opretholde og styrke arealets naturlige balance.
Når du bruger gift til at holde orden og styr på ukrudt, skadedyr og sygdomme på jeres areal, rammer du ikke kun skadedyr og ukrudt. Du bryder den naturlige balance mellem nyttedyr og skadedyr. Gift svækker planternes naturlige immunforsvar og forringer levevilkårene for fugle og dyr. Sprøjtegift rammer hele økosystemet.
Når man stopper med at bruge gift, genskaber man balancen mellem nyttedyr og skadedyr. En giftfri have hjælper planterne med at oparbejde et immunsystem, der gør dem i stand til at klare sig mod sygdomme og skadedyr. Og det skaber levesteder for kryb og kravl, som fugle og dyr lever af.
Læs mere: Disse dyr kan du møde i en vild have
Sprøjtegift du skal droppe i en giftfri have
- Ukrudtsmidler
- Mosmidler
- Svampemidler
- Sneglemidler
- Insektmidler
- Ulovlige midler, herunder gift, der er taget med hjem fra udlandet
- Midler, der kun er godkendt til brug i landbrug, gartnerier eller anden professionel brug
- Udtræk af cigaretskodder mod insekter – det er også gift!
- Eddikesyre – er også giftigt
Alternativer til sprøjtegift i haven
Det bedste og mest naturlige råd er at lade ukrudt og dyr i haven være i fred. Langt de fleste gør ingen skade, og din have får et mere naturligt look.
Er der ukrudt eller skadedyr, som du ikke vil have i din have, så kan du fjerne dem uden brug af gift. Her er nogle eksempler på alternativer:
- Ukrudt: Fjern uønsket ukrudt ved at luge - gerne tidligt på foråret, inden ukrudtet smider frø.
- Myrer: Har du myrer et uheldigt sted i haven, så er der flere giftfri løsninger. Du kan f.eks. lukke myreboet til med kvartssand, som også bliver kaldt myresand. Myrerne kan ikke grave i den type sand og vil derfor flytte væk. Man kan også bruge kaffegrums, kanel eller peber, hvis man vil holde myrer væk fra et område. Endelig kan kogende vand slå myrerne ihjel, men det bør man kun bruge som allersidste udvej.
- Snegle: Vil man holde snegle væk fra sit bed i haven, kan man sætte kobbertape op, som de ikke bryder sig om at krybe henover. Alternativt kan man rive mos sammen, lade det tørre, og lægge det i en lag rundtom om bedet.
- Frugttræer: Har man skadedyr som æbleviklere og blommeviklere i sine frugttræer, så kan man bruge feromoner. Det er duftstoffer, som tiltrækker skadedyrene, så de ikke går på frugttræerne, men bliver tiltrukket af duften i stedet.
- Hvepse og rotter: Du kan også stadig kalde din have giftfri, hvis du får foretaget professionel bekæmpelse af hvepse eller rotter i eller tæt omkring bygninger, eller hvis du bruger en myrelokkedåse indendørs.
7 gode råd til en giftfri have
Man kan forebygge sygdom og undgå mange skadedyr ved at genoprette balancen i haven. Det gør du bl.a. ved at:
- skabe gode vilkår for fuglene, så de kan hjælpe med at holde skadedyrene nede.
- undgå kunstgødning, der svækker planternes modstandskraft over for sygdomme og skadedyr.
- bruge kompost, der virker som en vitaminpille for jorden og forbedrer planternes immunforsvar.
- holde al jord dækket af planter eller organisk materiale, så ukrudtet ikke får plads til at spire.
- vælge robuste planter, der passer til arealets sol og skygge, fugt og tørke, samt jordtype.
- begrænse områder med fliser og grus og feje det jævnligt.
- være tidligt ude med lugning, så ukrudtet ikke smider frø.