De blev sidst set i Danmark i starten af 1900-tallet, og siden da har der været enkelte rygter om dem, men man har aldrig helt kunnet bekræfte, at de var blevet set. Der er tale om de to slanger: glatsnogen og æskulapsnogen.

Man ved med sikkerhed, at både hugormen og snogen lever i Danmark. Derimod betragter man glatsnogen og æskulapsnogen som uddøde, fordi det er så lang tid siden, at de sidst blev set. Men hvad nu, hvis de faktisk stadig lever i Danmark? Det kan naturvejleder hos Naturstyrelsen i Søhøjlandet Jan Kjærgaard hjælpe os med at finde ud af.

Den hemmelige glatsnog

Der blev sidst set en glatsnog i Danmark i 1914 – det er i hvert fald det seneste bekræftede fund. Men siden da, har der været flere meldinger om glatsnoge, men man har ikke kunne bekræfte nogle af fundene, da der ikke har været nogen dokumentation.

Glatsnogen kan nemt forveksles med hugormen, fordi den har brun-grå farve på ryggen og mørke pletter. Derudover lever glatsnogen meget skjult, hvilket gør den svær at finde. Og det er blandt andet pointer som disse, der gør, at Jan Kjærgaard tror på, at der stadig findes glatsnoge i Danmark.

- Hvorfor skulle den være uddød? Den lever i rundt om os i nabolandene, og der er stadig egnede levesteder. Man kan ikke udelukke, at den findes i Danmark, fortæller han.

Ifølge Jan Kjærgaard er det eneste, der taler imod, at glatsnogen skulle leve i Danmark, at det er 104 år siden sidste bekræftede fund. Men fordi den nemt kan forveksles med en hugorm, og fordi den er svær at finde, er naturvejlederens vurdering, at slangen stadig findes i Danmark.

Den tvivlsomme æskulpasnog

Det seneste bekræftede fund af æskulapsnogen går helt tilbage til 1854, og det er hele 20 år siden, at det sidste rygte om en æskulapsnog florerede.

Der er på mange måder mere, der taler imod, at snogen stadig findes i Danmark, end der taler for. Jan Kjærgaard mener heller ikke, at det er muligt at finde æskulapsnogen i Danmark.

- Jeg er meget skeptisk overfor, om den stadig lever her. Især fordi dens levesteder er forringede. Den skal have solbeskinnede skovområder, hvor der måde er varme og lyst, og sådanne levesteder er begrænsede i Danmark, forklarer han.

Udover at tvivle meget på, at æskulapsnogen finde i Danmark, så forklarer Jan Kjærgaard også, at hvis den skal vende tilbage, så skal den udsættes, da den ikke selv kan genindvandre.

Vil du på slange-jagt?

Hvis du godt kunne tænke dig at finde en slange, så skal du først finde ud af, hvilken du vil finde. De lever nemlig forskellige steder.

Snogen lever oftest ved åer, søer og moser, men den er også at finde på heder og i markskel.

Hugormen flytter sig, alt efter hvilken årstid det er. Hvis det er vinter, gemmer den sig i huller ved eksempelvis bakker, og når det bliver sommer, kan du finde den i blandt andet stendynger.

Hvis du vil kaste dig ud i at finde glatsnogen, så skal du lede ved solbeskinnede områder, da den er afhængig af at kunne regulere sin kropstemperatur.