41.381. så mange personer har i skrivende stund sendt et klart og utvetydigt budskab til statsminister Mette Frederiksen: Stop forurening af vores drikkevand.

De seneste år er der nemlig fundet flere og flere giftrester i grundvandet, og i nogle kommuner er problemet så stort, at borgerne ikke tør drikke vand direkte fra hanen.

Læs også: Lene kæmper mod noget af Danmarks mest forurenede drikkevand

Budskabet blev i december afleveret til Mette Frederiksen i et åbent brev i Politiken. Og underskrifterne har allerede ført til konkrete løsninger. I finansloven for 2022 blev der afsat penge til at reservere de sårbare jordområder, hvorunder drikkevandet dannes, til natur eller økologisk landbrug.

På den måde kan man forhindre, at sprøjtegifte når ned til grundvandet. For Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, har underskrifterne været altafgørende:

-Jeg er så taknemmelig over, at så mange mennesker har meldt sig ind i kampen for det rene drikkevand. De mange underskrifter har vist politikerne, at det her problem er noget, vi alle bliver berørt af. At problemet skal løses nu, og ikke om 10 eller 20 år. For så er det for sent, siger Maria Reumert Gjerding.

Kun en del af løsningen

Problemet med giftrester i grundvandet er stigende. I de første otte måneder af 2021 er der fundet giftrester i hele 63 procent af drikkevandsboringerne, og det skyldes til dels, at der bliver ledt efter flere og flere typer gifte. Problemet er altså større, end vi hidtil har troet.

En af løsningerne på problemet er at have giftfri zoner på de jordområder, hvor drikkevandet dannes og er sårbart. Og det er nogle af disse zoner, der med finansloven er sat millionbeløb af til at skabe. Men kampen slutter langt fra her.

For at sørge for drikkevand helt uden gift i fremtiden kæmper Danmarks Naturfredningsforening for, at Danmark bliver helt fri for sprøjtegifte. Indtil da kan politikerne gå i gang med at indføre en lang række tiltag.

Læs også: Sådan arbejder DN for rent drikkevand

For eksempel skal sprøjtegifte med det samme forbydes, når de bliver fundet i grundvandet. Det skal ikke være lovligt at bruge gifte, som vi ved trænger gennem jorden og ender i drikkevandet.

Og så skal økologisk landbrug udbredes langt mere, ligesom arbejdet med giftfrie zoner der, hvor drikkevandet dannes og er sårbart, slet ikke er færdigt.

Sådan så det ud, da knap 42.000 underskrifter af et åbent brev til statsministeren blev trykt i Dagbladet Politiken. Budskabet var klart: Stop forureningen af vores drikkevand.

Vil du være med i kampen for rent drikkevand?

For Danmarks Naturfredningsforening er det rene drikkevand en af de allervigtigste mærkesager.

Vi har allerede opnået en beskyttelse af de områder, der ligger ved selve vandboringerne fra 2022, men der mangler stadig at blive indført giftfri zoner i de sårbare områder, hvor drikkevandet dannes. Og meget mere.

alt
Emilie Palm Olesen
Digital journalist
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 31 46 00 80