Der er rester af pesticider i over halvdelen af de aktive drikkevandsboringer. Samtidig er forurening med PFAS en voksende bekymring.

Mange vandværker er derfor nødsaget til at blande vand fra forskellige drikkevandsboringer for at fortynde koncentrationen af giftrester for derefter at sende vandet ud i vores vandhaner.

Et eksempel er den fynske by Krogsbølle, hvor der er blevet målt sprøjtegifte i drikkevandet i niveauer 44 gange den tilladte grænseværdi.

Når vandværkerne finder giftrester i drikkevandsboringerne, tager de ofte konsekvensen og lukker boringen.

De seneste 25 år er mindst 262 drikkevandsboringer lukket på grund af pesticider. Alene de seneste fem år har vandværkerne måtte lukke 77 drikkevandsboringer.

Sådan redder vi drikkevandet!

Vores drikkevand er under pres

Over halvdelen af de aktive drikkevandsboringer i Danmark er i dag forurenet med rester af pesticider og andre giftstoffer. Samtidig er forurening med PFAS en voksende bekymring.

Vores rene danske drikkevand er ellers helt unikt. Vi pumper grundvand op, som vi kan drikke allerede efter en simpel filtrering og iltning – helt uden at tilsætte kemikalier, som man gør i mange andre lande.

Men det rene drikkevand kan gå hen og blive fortid.

Danmarks største vandværk, HOFOR, har allerede nu udfordringer med at skaffe nok rent drikkevand. De henter vand fra over 400 forskellige boringer, men to ud af tre er forurenet med rester af pesticider og andre giftstoffer.

Det rene drikkevand er vores dyrebareste eje. Og det tilhører os alle sammen.

Hvor høj er andelen af drikkevandsboringer med giftrester i din kommune?

Der er langt flere rester af gift i vores grundvand, end vi hidtil har troet. Siden 2020 er der blevet fundet rester af gift i over halvdelen af prøverne fra vandværkernes drikkevandsboringer.

alt
Walter Brüsch
Politisk rådgiver, geologi, grundvand og sprøjtegift
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 40 97 32 43

Som medlem får du flere fordele - mens du redder det rene drikkevand!