- Hvis folk byder på vand, så undgår jeg det.

Sådan siger Lene Henriksen i begyndelsen af DR-dokumentaren ’Byen med det giftige vand’. Hun er en af de mange borgere, der får leveret drikkevand fra Nordfyns Vandværk.

Problemet er, at der i det lokale grundvand er målt store mængder af rester af sprøjtegift. Faktisk hele 44 gange over den tilladte værdi ifølge en måling fra september 2021.

Derfor har hun sammen med andre bekymrede borgere stiftet borgergruppen ’Rent Vand Nu’, som forsøger at få det lokale vandværk til at bore efter nye områder, hvor grundvandet ikke er forurenet.

- Det burde være en menneskeret at have rent vand i Danmark, siger hun.

Læs mere: Sådan arbejder Danmarks Naturfredningsforening for rent drikkevand

Gift i grundvandet er ulykkeligt for alle

I DR-dokumentaren ’Byen med det giftige vand’ følger man Lene Henriksen og resten af borgergruppens kamp mod det lokale vandværks bestyrelse.

Bestyrelsen består blandt andet af flere lokale storbønder, og de er bekymrede for, at det vil blive meget dyrt, hvis der skal laves helt nye drikkevandsboringer i områder med rent grundvand.

Og situationen på Nordfyn er desværre ikke noget unikt lokal problem, fortæller Walter Brüsch, der er geologisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

De nyeste målinger viser nemlig, at der er rester af gift i over halvdelen af vandværkernes drikkevandsboringer i Danmark.

- Dokumentaren giver et fint billede af, hvilken ulykkelig situation mange folk kommer i, når vi ikke sørger for at sikre rent grundvand. De lokale borgere bliver bange og frustrerede, der kan opstå lokal splid, og vandværksbestyrelsen bliver meget upopulær, og landmændene risikerer at miste mange penge, siger Walter Brüsch.

Læs også: Tjek din kommune - så ofte er der giftrester i grundvandet

alt
Walter Brüsch
Politisk rådgiver, geologi, grundvand og sprøjtegift
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 40 97 32 43

DN kæmper for rent drikkevand

Danmarks Naturfredningsforening har i årevis arbejdet for rent drikkevand. I efteråret 2021 skrev over 41.000 danskere under på foreningens åbne brev til regeringen, hvor der blev krævet en større politisk indsats for at beskytte vores rene drikkevand.

Det var blandt andet med til at gøre, at der på finansloven i december 2021 blev afsat 170 millioner kroner til at beskytte grundvandet mod forurening og giftrester.

Læs også: 40.000 siger nej til gift i drikkevandet

Danmarks Naturfredningsforening arbejder nu videre for at fastholde det politiske pres og kæmper blandt andet for, at sprøjtegifte bliver forbudt i sårbare områder, hvor vores drikkevand dannes.

Støt vores arbejde for rent drikkevand

For Danmarks Naturfredningsforening er det rene drikkevand en af de allervigtigste mærkesager. Vi har allerede opnået en beskyttelse af de områder, der ligger ved selve vandboringerne fra 2022, men der mangler stadig at blive indført giftfri zoner i de sårbare områder, hvor drikkevandet dannes. Og meget mere!

alt
Thomas Helsborg
Digital indholdsansvarlig