Splintrede plastikgafler, klistrede colaflaskelåg og plastikholdere til sommerens kolde sixpack.

Skraldespandene i skove og parker kommer hurtigt til at flyde over med affald, når danskerne valfarter ud for at nyde vejret. Vi genanvender nemlig kun omkring 15 procent af al den plastemballage, vi køber.

Det vil detailbranchen gøre noget ved. Supermarkedskæder på stribe lancerer lige nu nye mål og strategier for at nedsætte produktion og salg af plast, der ikke kan genanvendes. Føtex vil stoppe al salg af engangsbestik i plast inden nytår, Netto har indført pant på deres bæreposer, og COOP vil udskifte emballagen på 4000 produkter med genanvendelige materialer.

Bryggerier vil have mere genbrugsplast i deres flasker

Senest er Bryggeriforeningen, de danske bryggeriers brancheorganisationen, gået ud med deres målsætning om, at der i 2025 skal være mindst 50 procent genbrugsplast i alle deres nye plastflasker. Det er dobbelt så meget som i dag.

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, hylder udviklingen:

-Det glæder os, at en del af fødevareindustrien nu går foran og viser vejen til en effektiv udnyttelse af noget, der engang blev betragtet som affald, siger hun.

Læs også: 50 kg plast ender i skraldespanden

Carlsberg er et af de mange bryggerier, der vil genanvende mere.

-For Carlsberg stammer over halvdelen af vores CO2-aftryk i værdikæden fra emballage. Vi har som mål, at vi skal være CO2-neutrale i produktionen og reducere med 30 procent i værdikæden. Derfor er Plastic Pledgen her vigtig for os, lyder det fra Anders Bering, kommunikationsdirektør i Carlsberg Danmark.

Mere genanvendelse er vigtigt for naturen

En rapport fra World Economic Forum viser, at brugen af plast de seneste 50 år er tyvedoblet, og de kommende to årtier ventes yderligere en fordobling.

Ifølge rapporten undslipper næsten en tredjedel af al indpakning og emballage lavet af plastik indsamlingssystemer. I stedet havner det ude i naturen.

- Plast i vores natur er til skade for vores dyreliv. Det er særdeles vigtigt, at meget mere af den plast, vi bruger, bliver genanvendt. Samtidig bør plastemballage være af en kvalitet, der gør det muligt at genanvende den til at indpakke nye fødevarer, siger Maria Reumert Gjerding.

Læs også: 200.000 har samlet affald

Både den danske regering og EU har for nylig offentliggjort officielle plastpolitikker med mål for produktion og genanvendelse af plast. Dem har blandt andet Danmarks Naturfredningsforening været med til sætte aftryk på. Foreningen kæmper nemlig for mindre plast i naturen og mere cirkulær økonomi, hvor affald får nyt liv i nye produkter.

Vil du være med?

Fakta om plast

I dag bruges otte procent af verdens olieproduktion til at lave plast. Det skyldes i høj grad, at meget af plasten ikke bliver genbrugt, men i stedet ender som affald. Vi producerer konstant ny plast, som ender alle mulige steder.

I stedet burde vi fokusere på, at genanvende den plast, som vi allerede har, og i mindre grad producere nyt. Danmarks Naturfredningsforening arbejder for:

  • Plastprodukter skal designes, så de kan genanvendes. Det vil sige, at der skal stilles krav til produktdesign og plastiksammensætningen, så det er muligt at genanvende plasten.
  • Plastproducenter skal tilbagetage deres produkter, så vi er sikre på at plasten bliver genanvendt, vi ønsker derfor tilbagetagsordninger for de mest udbredte plastprodukter til husholdningen, evt. via pant ordninger.
  • Vi ønsker plast uden skadelig kemiske stoffer.
  • Samt en reduktion i forbruget af plast.