Kuperet terræn, vilde bølger og duften af fugtig skovbund. Danskerne er vilde med at være aktive i naturen. Faktisk er skoven i dag mere populær som idrætsplads end både fodboldbaner og svømmehaller.

Andelen af voksne, der bruger naturen til idræt er steget fra 37 procent i 2011 til 44 procent i 2016. Det viser en undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut. Udviklingen gælder de selvorganiserede motionister, der løber en tur i skoven eller tager en dukkert i havet, men det gælder også de organiserede idrætter.

Hos Danmarks Idrætsforbund oplever man en markant voksende interesse fra danskere, der vil ud i det grønne og blå. Fra 2016 til 2017 er kano- og kajakklubbernes medlemstal steget med i alt 900, mens cykelklubberne har haft en medlemsvækst på 1800. Skaren af orienteringsløbere, der finder vej i skoven, er også blevet større.

Næstformand i Danmarks Idrætsforbund, Thomas Bach, glæder sig over udviklingen.

- Vi glæder os over den stigende interesse for idræt i naturen. Vi har derfor igangsat en række initiativer, fx trailcentre, der støtter og faciliterer idræt i naturen på en god måde. Men det er vigtigt, at kommuner og Naturstyrelsen også bidrager med faciliteter og rådgivning, så vi fastholder idrætsdeltagelsen og samtidig sikrer hensynet til naturen og til andre skovgæster, når idrætsudøvere færdes derude.

Naturoplevelser en af de vigtigste motivationsfaktorer

Årsagen til naturens popularitet hos idrætsudøverne skal måske findes i naturen selv. I undersøgelsen fra Idrættens Analyseinstitut svarer 46 procent af de selvorganiserede idrætsudøvere nemlig, at selve naturoplevelsen er en af deres største motivationsfaktorer i forbindelse med at dyrke idræt.

Hos Danmarks Naturfredningsforening er det et klart ønske og vision, at flere danskere skal ud i naturen. Maria Reumert Gjerding, der er præsident i naturfredningsforeningen, er derfor begejstret for den voksende interesse for at være aktiv i naturen.

- Det er fantastisk, at flere og flere danskere får gode naturoplevelser. Naturen skal jo ikke kun beskyttes, den skal også benyttes, siger Maria Reumert Gjerding, som også pointerer, at det er særligt vigtigt, at børnene kommer mere ud.

En ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Danmarks Naturfredningsforening, viser nemlig, at børn i dag kommer meget mindre ud i naturen end deres forældre og bedsteforældre gjorde, da de var børn. Derfor har Danmarks Naturfredningsforening lanceret konceptet Naturfamilier, der skal gøre det nemmere og mere attraktivt for børnefamilier at være aktive og få gode oplevelser i naturen.

Ses vi på Folkemødet?

Vær med, når Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Idrætsforbund afholder det traditionsrige morgenløb for Folkemødets mest friske deltagere. Tilmeld dig løbet her!

Mød Danmarks Naturfredningsforening i vores telt på Cirkuspladsen C12 og deltag i vores mange spændende debatter og arrangementer. Se vores fulde program her.

Fejrer naturen med fælles morgenløb

Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Idrætsforbund fejrer det aktive liv i naturen med et fælles morgenløb for alle interesserede på årets Folkemøde på Bornholm.

Alle kan tilmelde sig det 5 kilometer lange løb, der foregår i et fredet område og blandt andet byder på en enestående udsigt over Østersøen.