I Tyskland vedtog man i denne uge et forbud mod glyfosat, som er det aktive stof i Roundup. Roundup er verdens mest brugte ukrudtsmiddel, og er i blandt andet USA blevet sat i forbindelse med kræft.

Ifølge en rundspørge som Epinion har lavet for DR, så er 53 procent af danskerne helt eller delvist enige i, at Roundup bør forbydes i private haver.

Miljøminister Lea Wermelin siger til Ritzau, at hun ikke er klar til at forbyde Roundup. På baggrund af nyheden om Tysklands forbud siger hun:

"Det er lidt for tidligt at sige, når vi ikke rigtig kender indholdet af det tyske forbud. Men det er klart, at det sender et signal om, at der skal ske noget".

Der er ikke argumenter nok for at bruge Roundup

Men blandt regeringens støttepartier er der stemning for et totalforbud.

"Når nu der ikke er anden grund til at bruge det i private haver end æstetiske hensyn og besværet ved at fjerne ukrudt på mere mekanisk vis, så synes vi ikke, der er argumenter nok, der taler for at tillade de her meget skadelige stoffer, siger miljøordfører fra Radikale Venstre Zenia Stampe til DR.

Vil du have et forbud mod Roundup i Danmark? Skriv under i dag - vi afleverer alle underskrifter til miljøministeren.

20 tons sprøjtegift i private haver - hvert år

Hvert år bruger danskerne omkring 20 tons gift i deres haver. For mange haveejere er giften en genvej til en flot have, men gift har konsekvenser for økosystemet og biodiversiteten i vores haver samt for grundvandet.

Insekter og fugle nyder godt af vores haver som et fristed, hvor de kan finde ly og føde i træer, buske og urter. Især i områder i Danmark, hvor der er meget opdyrket og meget lidt natur, bliver haverne et helle for arterne.

Mikroorganismer og et mylder af små dyr i jorden omsætter dødt plantemateriale og omdanner det til næring for planterne. Pindsvin æder snegle, egern hugger nødder, og nogle steder kigger rådyr, harer, ræve og andre dyr forbi.

Dyr, planter og mikroorganismer indgår i et fint samspil, som vi påvirker, når vi sprøjter. Havens økosystem har det bedst uden gift.

Læs også: Affaldsplads lukker for haveaffald efter fund af sprøjtegift

Skriv under for et totalforbud mod Roundup

Når du skriver under, skriver du under på at:

  • Et straksforbud mod salg af Roundup til private.
  • Et straksforbud mod brug af Roundup på offentlige arealer.
  • Et straksforbud mod brug af Roundup til tvangsmodning af afgrøder før høst.
  • Et dansk totalforbud mod brug af Roundup så snart den nuværende EU-tilladelse udløber i slutningen af 2022.

Vær med i kampen for et Danmark HELT fri for sprøjtegift