1. Lad haveaffaldet blive i haven

Når du går i haven med løvsugeren eller begynder at beskære æbletræerne, så drop turen til genbrugspladsen efterfølgende:

- Hvis du alligevel rydder op i haven, måske fælder et træ eller skærer noget genstridigt buskads tilbage – så udnævn nogle områder, hvor haven har "helle". Her kan brændenælder få lov at stå, og her kan du også lade haveaffaldet ligge, siger Majken Sundahl, naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening og fortsætter:

- Stammen fra træet, der blev fældet tidligere, er guld værd for dyrene, hvis den får lov til at ligge og forgå.

Er du udpræget ordensæstetiker, kan haveaffaldet bunkes eller formes som skulpturelle indslag, f.eks. kvashegn. De må gerne være mindst en halv meter bredde. I den størrelse batter det nemlig noget for dyrene. Så kan pindsvin overvintre i hegnet eller rødhalsen kan finde ly fra rovfugle og katte.


2. Skab variation i haven

Det er okay at slå græsset en smule uden for sæson, men du bør aldrig slå alt dit græs. Græsset har godt af at blive svækket ved slåning, men sørg for at slå det pletvist f.eks. ved at slå stier. Det er vigtigt, at der stadig er en masse højt græs tilbage.

Du kan også gøre slå det i små ’’mosaikker’’ lidt ligesom et græssende dyr:

- Hvis det skal være lidt struktureret, kan du indramme dine mosaikker med sten og fliser i form af små gange mellem det høje græs, siger Majken Sundahl.

Læs også: Sådan får du en vildere have

Det eneste du ikke må gøre er at slå hele plænen på en gang. Nøgleordet er nemlig variation. Hvis du slår alt græsset, så er der ikke noget tilbage til smådyrene, som de kan gemme sig- eller overvintre i.

Slå gerne dit lange græs med le, og læg det afslåede græs som lag i kvashegn. Det kan også bruges som jorddække i køkkenhaven eller i blomsterbede.

Lad de visne blomster stå

Har du et eller flere blomsterbed, så lad de visne blomsterstande stå. Det er ofte godt for planten, og nogle gange overvintrer der smådyr i de visne plantestængler.

Hvis du vil så vilde blomsterfrø, er det bedst at vente til det tidlige forår:

- Det er lidt for sent at så blomsterfrø ud nu, fordi planterne ikke kan nå at etablere sig før vinteren sætter ind, forklarer Majken Sundahl.

Læs også: Sådan forvandler du din græsplæne til en vild blomstereng

Du kan dog med fordel vælge et område, hvor du gerne vil så i og svække græsset i løbet af vinteren. Det kan du f.eks. gøre ved at slå det eller ved at dække det af.


Træboende bladskærebi
Foto: Jonas Ravn Jensen

Object reference not set to an instance of an object.

3. Lav boliger til bierne

Hvis du har et større stykke træ, enten en stående stub eller et fældet træ, så kan du bore huller i træet:

- Huller i træerne giver bierne mulighed for at lave redegange. Du kan også vente på, at en billelarve kommer og gør arbejdet for dig, men det kan godt tage nogle år. Derfor skal du endelig give den gas med et langt træbor, siger Majken Sundahl.

De huller, som bierne foretrækker er typisk 15 cm lange. I bredden skal de være mellem seks og ti mm i diameter. Det er altid en god idé at variere hullerne, da forskellige arter af bier foretrækker forskellige størrelser.

Læs også: Sådan bygger du hoteller til insekterne i din have

Du skal bore fra siden af træstammen. Det giver nemlig de bedste gange. Træet skal lægges, så hullerne ikke fyldes med vand.

De bedste steder at lægge træet er tørre steder, der er en smule hævet over jorden.

Syd/sydøst er den bedste retning at orientere sine ’’billegange’’. Bierne kan finde på at flyve allerede i marts, så hvis du begynder nu, så har du nogle måneder at øve dig på.