Det er en mild og klar dag i november i Sorø. Grene og brombærkrat hægter sig fast i buksebenene, mens Heidi Slesvig baner sig vej gennem den tætte underskov. Vi er i hasselmusland: Skov, hvor der er så meget krat, at det føles som om, naturen forsøger at holde os på afstand.

Heidi Slesvig er aktiv i Danmarks Naturfredningsforening i Sorø Kommune på Vestsjælland og tovholder for Hasselmusgruppen. I de små skove, som ikke skal nævnes ved navn, da hasselmusene fortjener julefred, har Hasselmusgruppen sat i alt 139 redekasser op til de små syvsovere.

Hasselmusene går nemlig i hi op til syv måneder om året.

- I foråret, når hasselmusene er vågnet og flyttet ud, tømmer vi kasserne for redemateriale. Hasselmus foretrækker nemlig at genindflytte i rene kasser. Her i efteråret tjekker vi så, hvor mange hasselmus, der har bygget reder i kasserne. I år har vi 41 hasselmusreder, siger Heidi Slesvig, mens hun skubber nogle tørre grene til side, der leger kluddermor henover skovbunden og op ad birketræerne.

Antallet af hasselmusreder i Sorø fra 2015 til 2020:

Støt truede arter i julen

 • I julen kan du give et valgfrit bidrag til truede arter.
 • I dag er 25 procent af alle pattedyr, der lever i den danske natur, truede eller sårbare.
 • Hjælp os med at vende den triste udvikling nu.

En renlig perfektionist

Inde bag de mange grene hænger en lille kasse på en stamme. Kassen er placeret i hasselmushøjde, ca. en meter over jorden, hvor den foretrækker at færdes. Kassens åbning er vendt ind mod stammen, så der kun er en lille sprække at krybe ind af. Det afskrækker andre dyr som bl.a. fugle fra at flytte ind, om end der fra tid til anden havner en almindelig mus i kassen.

- Mus opfører sig fundamentalt anderledes end hasselmus. Har vi at gøre med en mus, så lugter kassen af urin, og der er også ofte forråd i kassen. Men hasselmusen tisser ikke der, hvor den sover. Og den er meget følsom over for skarpe dufte generelt, forklarer Heidi Slesvig, der også hæfter sig ved hasselmusens eminente evner som redebygger:

- En hasselmusrede er en helt særlig og sirlig konstruktion. De lægger mos i bunden af kassen og oven på mossen bygger de selve reden, der er en helt perfekt rund konstruktion af siv, græsser og nogle gange hår fra andre dyr i skoven. Oven på reden lægger de et lag af blade. Derfor er vi ikke i tvivl, når der er en hasselmus rede i kassen.

Heidi Slesvig er udstyret med papir og koordinater for at finde vej gennem den soranske jungle. De små redekasser er godt gemt på stammerne i vildnisset.

Er der nogen hjemme?

Heidi Slesvig åbner forsigtigt kasse nummer 13a, og vi kigger ned på det lille mesterværk i bunden. Under bladene ligger der med garanti en lille syvsover, men vi vover ikke at flytte på det mindste blad, men placerer forsigtigt låget på kassen igen og går videre.

Skovbunden bliver tiltagende fugtig, mens vi bevæger os langs et lille vandløb i vores søgen efter et sted at springe over. Vi er på vej tilbage efter at have besigtiget syv kasser. Nogle tomme andre med en lille hasselmus et sted nede i det bløde, varme for.

Men hvorfor gøre sig den ulejlighed at kæmpe sig vej gennem rivende krat? Heidi Slesvig gør det gerne for et dyr som hasselmusen:

- Første gang jeg så en hasselmus var jeg solgt. Den lå krøllet sammen som en lille bordtennisbold med fødder og hale helt oppe omkring hovedet. Jeg kunne læne mig ned til den i kasse og høre den snorke, fortæller Heidi Slesvig og forsætter:

- Det giver mig en glæde og en følelse af tilfredshed, at jeg er med til at hjælpe den lille syvsover med at bygge reder i kasserne. På den måde kan hasselmusens unger også være trygge og skærmet af for rovdyr.

Fakta om hasselmus

 • Hasselmusen er Danmarks eneste syvsover og er truet.
 • Den forekommer kun i fem områder i Danmark, nemlig i et område på Sydfyn, Langeland, Sorø, Hvalsø og Præstø.
 • Der har været hasselmus i Jylland ved Vejle og Gråsten, men de er forsvundet.
 • Af rødlistevurderingen for hasselmusen fremgår, at størrelserne på de isolerede bestande af hasselmus formodes at være faldende.

Sådan hjælper vi hasselmusen i Sorøs skove

 • Danmarks Naturfredningsforening i Sorø har opsat og passer ca. 139 hasselmuskasser. Hvert år tæller vi hasselmusene op og overvåger på den måde, hvordan bestanden udvikler sig.
 • Området er primært ejet af Stiftelsen Sorø Akademi samt enkelte private skovejere.
 • Stiftelsen Sorø Akademi har i mere end et årti taget hensyn til hasselmus på deres arealer.
 • Når hasselmusene er talt op af Danmarks Naturfredningsforening rapporteres tilbage til Stiftelsen samt de private skovejere. På den måde ved de, at de er med til at gøre en forskel for hasselmusene.

Støt truede dyr i Danmark i julen med et valgfrit beløb

Hent et fint støttebevis, når du har doneret et valgfrit beløb til truede dyr i Danmark.

På forhånd tak for din omtanke for naturen.