Kø ved trappen til Møns Klint og overbookede shelterpladser. Corona-nedlukningen gav danskerne – og ikke mindst de danske børnefamilier – mere tid til at bruge naturen. Men selvom samfundet atter er lukket op, holder mange familier fast i den øgede naturbrug.

Efter genåbningen i april i år er hver fjerde børnefamilie nemlig kommet mere ud i naturen end før nedlukningen i marts 2020. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening. Samtidig er andelen af familier, der bruger naturen mindst to gange om ugen, steget fra 33 procent før nedlukningen til 42 procent efter genåbningen. I nedlukningsperioden 12. marts 2020 til 5. april 2021 var andelen 48 procent.

At naturen fylder mere i de danske børnefamilier nu end før corona, glæder Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

– Det er fantastisk, at forældrene holder fast i de mange naturbesøg og fortsat tager børnene med ud i det fri. Mange har nok oplevet, at tid i naturen er rigtig godt givet ud, og at det har en klart positiv effekt på børnenes og familiens generelle trivsel, siger hun.

Tid er den største barriere

Det skorter da heller ikke på lyst til at tage i skoven, på stranden eller ud i den lokale natur. I undersøgelsen svarer hele 80 procent af forældrene, at de ville ønske, at deres familie opholdt sig mere i naturen.

Undersøgelsen viser dog samtidig, at mangel på tid og en række andre forhold afholder nogle familier fra at komme mere ud i naturen. I alt angiver næsten halvdelen af forældrene manglende tid som en årsag til, at de ikke kommer mere ud. Herudover angiver hver tredje forælder, at deres barn hellere vil lave noget andet, mens hver fjerde angiver, at de mangler inspiration til, hvad de kan lave derude.

Læs også: Hvert andet barn har aldrig set et pindsvin

– Det er tydeligt, at langt de fleste forældre rigtig gerne vil bruge naturen endnu mere, men at der i nogle familier desværre stadig er barrierer, der afholder dem fra at komme ud. Vi kan ikke give dem flere timer i døgnet, men til gengæld kan vi forsøge at åbne børnenes øjne for, hvor meget naturen har at byde på, og samtidig give forældrene inspiration til sjove aktiviteter i det fri. Og det er netop formålet med Naturens Uge, som vi afholder i denne uge sammen med Friluftsrådet, siger Maria Reumert Gjerding.

I weekenden kulminerer Naturens Uge

Naturens Uge blev skudt i gang i mandags, og i løbet af hverdagene har 188.000 børn fra skoler og dagtilbud skiftet klasseværelset og børnehavens trygge rammer ud med den lokale natur. Derudover har man i hele landet kunnet deltage i en lang række offentlige natur- og friluftsarrangementer arrangeret af foreninger, klubber, virksomheder, privatpersoner m.fl.

Og her i weekenden er der ekstra god mulighed for at få inspiration og sjove oplevelser i den danske natur. Her kulminerer Naturens Uge med over 350 naturarrangementer- og aktiviteter for hele familien.

Lyslokning, tangsafari og bålhygge er blot nogle af de mange ting, man kan opleve lørdag og søndag. På www.naturensuge.dk kan man læse mere og finde en oversigt over samtlige arrangementer.

Få sjove og gratis naturoplevelser til Naturens Uge

  • Cirka 400 gratis arrangementer foregår i hele landet i uge 36, hvor Naturens Uge ruller af stablen.
  • Arrangementerne er både for børn og voksne, og der er noget for enhver smag.
  • Svampeture, foredrag, vandreture, strandlege og krible-krable-undersøgelser er blot nogle af de aktiviteter, du kan være med til.
alt
Mikkel Blichmann Faartoft
Presseansvarlig for kampagner, events og projekter

Om undersøgelsen

Forældrene er blevet spurgt, hvor ofte deres familier har opholdt sig i naturen i følgende perioder:

  • Før COVID-19-nedlukning (indtil 11. marts 2020): Dagligt (7,2%), 4-6 gange i ugen (8,5%), 2-3 gange i ugen (16,9%), Ugentligt (29,7%), 2-3 gange i måneden (21,1%), Månedligt eller sjældnere (15,1%), Aldrig (0,4%), Ved ikke (1,1%).
  • Under COVID-19-nedlukning (12. marts 2020 – 5. april 2021): Dagligt (10,7%), 4-6 gange i ugen (14,1%), 2-3 gange i ugen (23,4%), Ugentligt (24,3%), 2-3 gange i måneden (15,3%), Månedligt eller sjældnere (9,9%), Aldrig (1,3%), Ved ikke (1,0%).
  • Efter den seneste genåbningsperiode (fra 6. april 2021 og frem): Dagligt (8,6%), 4-6 gange i ugen (11,6%), 2-3 gange i ugen (21,8%), Ugentligt (27,0%), 2-3 gange i måneden (16,5%), Månedligt eller sjældnere (12,1%), Aldrig (0,9%), Ved ikke (1,2%).

Ved at sammenholde hver enkelt forældres besvarelse for de tre perioder, er det muligt at tracke udviklingen i familiernes naturbrug fra før nedlukning til under nedlukning og til efter seneste genåbning. Fra før nedlukningen til efter genåbningen 6. april er 24% af familiernes naturbrug blevet øget, 5% er mindsket og 71% er forblevet uændret.