PFAS ryder igen og igen mediernes overskrifter, og nu har en ny, skræmmende kortlægning set dagens lys.

På baggrund af aktindsigter fra landets fem regioner har Politiken fundet frem til 1.161 steder over hele landet, hvor grundvandet er forurenet med PFAS over grænseværdien.

I det værste tilfælde ligger målingen på næsten 100.000 gange over grænseværdien for evighedskemikalierne. I næsten halvdelen af tilfældene er den højeste måling ti gange over grænseværdien, skriver mediet.

Og det er bekymrende tal, mener direktør i brancheorganisationen Danva Carl-Emil Larsen.

- Hvis vi skal redde drikkevandet, gælder det om at rydde op eller på anden måde sikre sig, at forureningen ikke spreder sig til det grundvand, der udgør vores vandforsyning. Det er kun et spørgsmål om tid, inden det sker, siger han til mediet.

De steder, hvor PFAS bliver fundet i farlige koncentrationer i drikkevandet, bliver boringerne enten lukket eller vandet renset.

DN: Indfør nationalt forbud mod PFAS

Den nye opgørelse sætter en fed streg under, at det nu er tid til at regeringen én gang for alle gør op med de miljø- og sundhedsskadelige stoffer.

Sådan lyder det fra præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

- Det er virkelig nogle bekymrende tal, som understreger, hvor udbredt et problem det her er. Både for vores natur, os selv og for vores grundvand, siger hun.

Danmarks Naturfredningsforening arbejder for et nationalt forbud mod PFAS, samt at miljøministeren hurtigst muligt laver en national handlingsplan for PFAS.

En plan, hvor staten går foran og tager ansvar frem for at skubbe problemet over på regioner og kommuner.

  PFAS og pesticider i drikkevandet

 Både PFAS-stoffer og pesticider er en udfordring for vores drikkevand.

Der er rester af pesticider i over halvdelen af de aktive drikkevandsboringer i Danmark.

Samtidig er forurening med PFAS en voksende bekymring.

Derfor har vi i Danmarks Naturfredningsforening et krav til politikerne: Red det rene drikkevand nu!

Er du enig, så skriv under nedenfor.

PFAS på Christiansborg

Problemerne med evighedskemikalierne fylder da også allerede på Christiansborg. Fredag var miljøminister Magnus Heunicke i et samråd om netop dem.

Her var blandt andet de såkaldte PFAS-pesticider på programmet. I februar kunne fagbladet Ingeniøren nemlig fortælle, at der i de seneste ti år er blevet sprøjtet 500.000 kilo PFAS ud over danske marker - helt lovligt.

Det rejste en stor debat om, hvorvidt PFAS-pesticiderne helt skal forbydes i Danmark. Men under samrådet understregede miljøministeren, at der ikke bliver tale om et nationalt forbud mod PFAS i sprøjtemidler.

Ifølge Magnus Heunicke er det nok, at EU gennem pesticidforordningen har godkendt stofferne, skriver Altinget.

Men det svar skaber hovedrysten i Danmarks Naturfredningsforening. Maria Reumert Gjerding påpeger, at PFAS-pesticiderne bør forbydes ud fra et forsigtighedsprincip, indtil der er mere klarhed over, hvordan de påvirker natur og mennesker.

- Det er absurd, at man fortsat vil tillade PFAS i midler, der bliver sprøjtet ud over vores jord, og risikerer at ende i vores drikkevand, siger Maria Reumert Gjerding.

alt
Kasper Pihl Møller
Chefrådgiver for presse og public affairs
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 26 81 62 28

Hjælp os med at kæmpe for det rene drikkevand